Peníze na jejich provoz jdou právě z rozpočtu města Rakovník. To jesle provozuje od roku 1992. Už dvaadvacet let sídlí v přízemní budově Na Sekyře, v areálu společném také pro klienty Domova Ráček. Chodit do jesliček tam mohou děti od 18 měsíců do tři let.

Dříve rakovnické jesle pojaly až dvacítku dětí. Dnes je jejich maximální kapacita snížena na šestnáct dětí a podle slov vedoucí Jany Sainerové mají momentálně plno. „Ano, víc dětí už se nám se nevejde. Chodí jich teď šestnáct z šestnácti možných,“ uvedla Jana Sainerová.

Byly však doby, kdy o tyto v kraji poměrně nadstandardní služby rodiče nejevili takový zájem jako dnes. V roce 2016 to bylo okolo třinácti dětí a například v době před devíti lety bylo v jeslích umístěno průměrně pouze šest dětí.

Už sedmnáct let má své pevné místo v rockovém rakovnickém kalendáři dobročinná benefice.
FOTO: Benefice přinesla pohodu a pomoc jesličkám

Z toho důvodu muselo vedení města také rozhodnout o úpravě částky, kterou rodiče za své děti v jeslích zaplatí. Nastavena tehdy byla z pěti na dva tisíce korun, a to bez ohledu na to, zda je dítě z Rakovníka, či z menších obcí kolem.

Minulý rok výše měsíčních nákladů na jedno dítě činila lehce přes sedm tisíc korun. Ročně jdou náklady na provoz do milionu a víc. Rodiče však hradí pouze zlomek ceny, měsíční docházka dítěte je letos stála 2200 korun na zaopatřovacím příspěvku a dalších 400 korun v rámci poplatků na udržení provozu. „Navíc mají možnost si část nákladů odečíst z daní,“ řekl k tomu rakovnický místostarosta Miroslav Samaš.

Město také musí finančně vyjít se mzdami pro zaměstnance. Na rozdíl od mateřských škol, kde mzdy dotuje stát z rozpočtu ministerstva školství, v jeslích hradí mzdy město Rakovník. Momentálně čtyřem zaměstnancům, kteří tam pracují.

Zaneprázdnění rodiče zachování jeslí v Rakovníku kvitují. Nemusí totiž zvažovat soukromá zařízení, kde jsou ceny podstatně vyšší. Navíc jsou jesle velkým pomocníkem těch, kteří nemají možnost využívat hlídání prarodičů a jejich dítě ještě nechodí do některé z mateřských škol.

Provoz jeslí každoročně podporuje také benefiční koncert, který pořádá místní hudební skupina Prošlá lhůta. Letos se konal už po sedmnácté v řadě, a to právě uplynulou sobotu. Kromě Prošlé lhůty se na dobročinném koncertu sešly také další rakovnické kapely, které si říkají Nový Rock a Rock Slaves. Podpořit rakovnické jesle koupí své vstupenky přišla do kulturního centra o uplynulém víkendu až třístovka lidí. Celkem tak díky nim poputuje do rakovnických jeslí částka 30 tisíc korun.

Ilustrační foto
Béčko Tatranu zahazovalo šance a schytalo čtyřku