Informace o loňském hospodaření kladenské nemocnice k němu doputovala ve středu. „Rada Středočeského kraje v pozici valné hromady doporučila představenstvu Oblastní nemocnice Kladno, aby odvolalo stávajícího ředitele v reakci na čerstvé zjištění a vypsalo výběrové řízení na nového ředitele,“ uvedl Kupka.


„Situace je vážná, nikoliv fatální,“ komentovala situaci v kladenské nemocnici hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO). Podle ní bude nemocnici určitě nyní čekat období krizového managementu.


Nové vedení kraje tvořené koalicí ANO, STAN, ODS a tří zastupitelů za TOP 09 zároveň vyzvalo představenstva ostatních oblastních nemocnic, aby doložila údaje o hospodaření svých zařízení.

Značná vyčíslená ztráta

„Ztráta je samozřejmě veliká, protože jsme do ní dali všechny položky, které nám pojišťovny měly zaplatit, možná ještě zaplatí, ale dosud nezaplatily. Udělali jsme to proto, že chceme mít čistý stůl a nehodláme v žádném případě zkreslovat hospodářský výsledek,“ vysvětlil počínání managementu špitálu Vladimír Lemon.

„Proto je vyčíslená ztráta takhle vysoká. Při způsobu financování nemocnice, který je, bude ztráta vždycky, pokud se nezmění systém,“ zdůraznil Lemon.

„Cílem nového vedení kraje je dostat kladenskou nemocnici ze ztrátových čísel. „Opatření, která jsme navrhli, rozhodně nemají kladenskou nemocnici poškodit v očích veřejnosti. Naopak, chceme tím dát na vědomí, že tu existují nějaké problémy, že o nich víme, a že je na rozdíl od předchozího vedení chceme efektivně řešit," doplnila středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011).

Ředitelova budoucnost

Jelikož ředitel kladenské nemocnice ještě ve čtvrtek oficiálně žádnou informaci o svém odvolání ze Středočeského kraje nedostal, setrvával i nadále na svém dosavadním pracovišti.

Podle svých slov se Lemon bude i nadále věnovat svému povolání lékaře. „Jsem chirurg a nic jiného než chirurgii neumím. Přesto se mě ptáte na věci, které nyní nedokáži předjímat," řekl doktor s tím, že do vyšších pozic se nechystá a ve vedení nemocničního chirurgického oddělení tedy jistě stát nebude.

S největší pravděpodobností se však kromě práce ve špitále a na operačním sále bude věnovat pacientům také v ambulanci. Nadále je lékařem fotbalistů SK Kladno, v čemž bude rovněž pokračovat.

Čtěte také: Čistka na kraji? Židle se houpou pod úředníky i manažery, nejvíce v nemocnicích