S myšlenkou vzájemné spolupráce přišla starostka Koněšína Hana Žáková a pozvala starostu Horního Jiřetína ze severu Čech Vladimíra Buřta na Třebíčsko. „Shodli jsme se na tom, že budeme společně usilovat a tlačit na vládu, aby plnila to, co je ve schválené energetické koncepci,“ zdůraznila Hana Žáková.

Dukovansko usiluje o výstavbu nových jaderných bloků a region Horního Jiřetína zase odmítá prolomení těžebních limitů, které jim umožňují ve městě a jeho okolí žít a pracovat. Oba regiony budou chtít po vládě, aby plnila sliby.

Divize Třebíč nabídne prohlídku Vodojemu Kostelíček, který umožňuje krásný výhled na město a okolí.
Lidé mohou v pátek navštívit úpravny vody a čistírny

„Prolomením těžebních limitů by byl Horní Jiřetín se svojí historií dalším bílým místem na mapě České republiky. Bohužel kvůli těžbě uhlí již navždy neexistuje 110 obcí a měst na severu Čech. Jsme světovým unikátem, že jsme dokonce obětovali královské historické město Most. Kvůli Jaderné elektrárně Dukovany jsme také obětovali naše obce. A nyní, když jsme se přizpůsobili a veřejnost podporuje výrobu energie z jádra, a navíc nám hrozí energetický výpadek ve zdrojích, tak vláda není schopna rozhodnout,“ shrnula Hana Žáková.

K iniciativě se připojilo i sdružení Energetické Třebíčsko, které dlouhodobě usiluje o dostavbu pátého bloku v Dukovanech. „Vítám tento nápad ve spojení sil regionů,“ prohlásil Vítězslav Jonáš, který se narodil v Heřmanicích, v obci, která byla zlikvidována při výstavbě Jaderné elektrárny Dukovany. „Takže Hornímu Jiřetínu velmi dobře rozumím,“ poznamenal Vítězslav Jonáš.