"Práce skončily sice už loňském roce, ale rozhodli jsme se hrobku představit v roce 90. výročí nastěhování rodiny Stiassni do nového rodinného sídla na Hroznové ulici," řekl předseda spolku Zdeněk Musil.

V hrobce, která je postavená jako osmimístná, je uložen pouze zakladatel průmyslnického roku Josef Stiassni, otec Alfréda, který nechal postavit slavnou funkcionalistickou vilu podle návrhu Ernsta Wiesnera. Jméno manželky Josefa, Friedrike, je na hrobce dopsáno in memoriam ve zvláštním tvaru - jako Riki Stiassná.

Arnoldova vila.
Arnoldova vila v Brně bojuje o dotace. Nové podoby se dočká zahrada

"Dlouho jsme my ani zástupci židovské obce netušili, kdo její jméno na hrobku nechal přidat. Riki totiž ze zdravotních důvodů s rodinou odejít nemohla a zemřela v koncentračním táboře Terezín v roce 1942," dodal Musil. Nakonec díky korespondenci zjistili, že jméno nechal na náhrobek dopsat vnuk Friedrike a Josefa Karl, který Brno navštívil po osvobození Československa.

Významné osobnosti

Hrobka postavená v roce 1916 byla zašlá a porostlá mechem. Restaurátoři museli nánosy odstranit, kámen vyčistit a znovu pozlatit nápisy. "Naštěstí byla hrobka staticky v pořádku, pouze levá strana balustrády se kvůli terénu hroutila, ale to se povedlo opravit," uvedla Zuzana Hlavicová z firmy Pastiglia, která rekonstrukci provedla.

Na hřbitově, kde se pohřbívá od roku 1852, jsou hroby řady významných osobností - například architekta Otto Eislera, Ernsta Wiesnera, obchodníka s vlnou Heinricha Gomperze nebo textilních průmyslníků Löw-Beerů a s nimi spřízněných Tugendhatů.

Na brněnském hřbitově je 11,5 tisíce hrobů a 6500 náhrobků. Celý areál je památkově chráněný, jednotlivé hroby ale nikoli. Minulý rok jej navštívilo 7500 lidí.

Po zimní přestávce se o víkendu podívají návštěvníci s průvodcem do zahrady i vnitřních prostorů Benešovy vily..
Architektonický skvost. Benešova vila se otevře veřejnosti