"Zbývá ještě osadit kalendářní desku a potom už to v podstatě je ve finále. Stroj už je na radnici ve funkčním stavu, musí se jen propojit s kalendářní deskou, zbývá osadit sochy a je to hotové," řekl orlojník Petr Skála.

Apoštolové dostali v restaurátorských dílnách novou povrchovou úpravu. Vycházet budou z nových okének, která jsou tvořena skleněnými vitrážemi v modrých barvách. Před demontováním byla na orloji plechová okénka ze 70. let minulého století, instalací skleněných se orloj vrací k původní podobě. Na astroláb se vrátí soumrak, který na něm podle historických dokumentů dříve byl.

Orloj na Staroměstské radnici opět v chodu - ve virtuální podobě.
Ze Staroměstské radnice zmizel digitální orloj. Viděly jej stovky tisíc lidí

Orloj byl letos poprvé od poválečných let kompletně demontován. Mechanika stroje se vrací do podoby z 60. let 19. století. Elektrický pohon z roku 1948 byl při rekonstrukci nahrazen původním mechanismem, konopnými lany navíjenými na dřevěné lanové bubny, díky nimž bude orloj poháněn tak, jak byl poháněn původně.

V první fázi rekonstrukce věže Staroměstské radnice byla zabezpečena statika kamenů, v oknech ochozu přibyly kvůli bezpečnosti mříže a byly vyleštěny zlaté prvky na věži. Ochoz byl zpřístupněn loni v prosinci. V březnu se na věž vrátily věžní hodiny. Za kompletní rekonstrukci hlavní město zaplatí 61,2 milionu korun bez DPH.

Památkáři chtějí sochám na Pražském orloji uřezat ruce.
Ze záměru sešlo. Památkáři sochám na pražském orloji ruce neuřežou