„Klidná neděle, kávička na balkoně a najednou hulvát se sekačkou,“ komentoval ukázkový příklad Pavel Prchal z Havlíčkova Brodu.

Místo, kde ale takovou vyhlášku mají a funguje, aspoň podle místních, jsou Podmoklany na Havlíčkobrodsku. „Podle vyhlášky je posledním dnem, kdy je možné používat hlučné pracovní stroje, sobota. V neděli má být klid,“ konstatoval Jiří Zatřepálek z Podmolan.

Jak vysvětlil, vyhlášku zastupitelé přijali na základě stížností místních obyvatel na chalupáře, kteří v neděli řezali dřevo a sekali trávu o sto šest. Zatím v Podmoklanech nemuseli sáhnout k razantním krokům, které představuje například pokuta. Případy porušení vyhlášky řeší domluvou. Zatím to prý funguje. „Někteří chalupáři si sice stěžují, že mají na údržbu majetku málo času, ale přitom přijedou na chalupy už v pátek. Takže mají na řezání dřeva a sekání zahrady dva dny. V neděli ať dopřejí sousedům klid,“ zdůraznil Zatřepálek.

Vedení města Ždírec nad Doubravou naopak nabádá obyvatele ke slušnosti. „S údržbou trávníků máme dostatek práce a sekačky vytváří i poměrně velký hluk. Zamyslete se, prosím, když se chystáte sekat trávu, zda hlukem nebudete příliš obtěžovat sousedy v okolí,“ vzkázal ždíreckým místostarosta František Němec a upozornil na občanský zákoník, který zakazuje majitelům pozemků obtěžovat svoje sousedy jakýmkoliv způsobem.

UŽ NAPOSLED. Se sklářskou pecí ve Vlkovsku se mohou návštěvníci rozloučit poslední víkend v srpnu.
Středověká sklářská pec ve Vlkovsku končí. Na její provoz nejsou peníze

O přijetí podobné vyhlášky se pokoušela obec Sobíňov. Nakonec podle starosty Miloše Starého od toho zastupitelé upustili. Informovali se na úřadě v Havlíčkově Brodě. Zjistili, že vymáhat dodržování vyhlášky a trestat ty, co ji porušují, je problém, protože rušení klidu už řeší zákon o veřejném pořádku, dokazovat jeho porušení není jednoduché, stejně jako následující přestupková řízení.

Ke snášenlivosti a rozumu vyzvala obyvatele i obec Nížkov na Žďársku. Zastupitelstvo obce Nížkov projednávalo možnost vydat obecně závaznou vyhlášku zakazující hlučnou práci v určitých hodinách, zejména o víkendech a svátcích. „Prozatím se všichni přikláníme k názoru, že nechceme omezovat ty, kteří se, byť v neděli, řádně starají o své domy, pozemky a jejich okolí. Často jde o zaměstnané lidi, kteří jindy tuto práci dělat nemohou,“ konstatoval starosta Josef Vlček. Jak dodal, není nutné hned všechno regulovat vyhláškami. „Je to především o domluvě se sousedy, o toleranci a používání selského rozumu,“ zdůraznil Vlček.

Naopak ve Svratce na Žďársku takovou vyhlášku mají už několik let. „Většina našich obyvatel má rozum, vyhlášku dodržují. I když výjimky se občas najdou. V takových případech to řešíme domluvou, než nějakým postihem,“ sdělil starosta Svratky František Mládek.

Problémy s hlukem ze sekaček a pil řešili obyvatelé obce Dvorce na Jihlavsku. Starosta se proto rozhodl, že občany Dvorců jemným způsobem upozorní, že některým lidem se hluk strojů v neděli ráno či odpoledne nemusí líbit. „Nejedná se o nějaký zákaz nebo vyhlášku, ale protože se tady všichni známe, rozeslali jsme všem občanům esemesku, že v zájmu sousedských vztahů doporučujeme omezení používání hlučných strojů o víkendu," popsal starosta Dvorců Luděk Smrčka.

Upozornění ve Dvorcích vzniklo také kvůli chalupářům. „Brali jsme to pouze jako omezení, není důvod hned dělat vyhlášku. Samozřejmě když někdo staví, tak stroje potřebuje nejspíš i v neděli, nemůžeme mu přikazovat, aby nedělal. Ale když přijede na víkend chalupář a začne v neděli odpoledně sekat trávu, tak se mi to zdá nevhodné,“ informoval starosta Smrčka.

O možnosti omezit hluk v neděli na základě dotazů obyvatel mluvili i novoměstští zastupitelé. Konkrétně se jednalo o používání hlučných strojů, jako jsou například motorové pily, cirkulárky, křovinořezy či travní sekačky. „Již v minulosti se zastupitelstvo otázkou přijetí vyhlášky omezující hlučné činnosti o víkendech a svátcích zabývalo. Dospělo k názoru, že se tato problematika má spíše řešit v rámci sousedských vztahů, nikoliv přijímáním zakazujících opatření prostřednictvím obecně závazného právního předpisu města,“ konstatoval starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.

Ilustrační snímek.
V Oudoleni chtějí obyvatelé čističku a kanalizaci. I za cenu zadlužení

Jana Beránková z Havlíčkova Brodu navštěvuje často příbuzné ve Spolkové republice Německo a jak potvrdila, jsou naše úřady a naše vyhlášky ve srovnání s Německem velmi měkké a benevolentní. „V Německu platí zákaz používání hlučných strojů a rušení klidu dokonce i ve všedních dnech, a to kolem poledne. Stejně tak nesmíte hlukem obtěžovat sousedy po celý víkend, nejen v neděli, a nikoho nenapadne to porušit,“ konstatovala žena.

„Jenže já nežiju v Německu. Život na vesnici je starost o dům i zahradu, bez hluku to zkrátka nejde! Když se štípe dříví, lítají třísky, ale když mi bohatší soused zaplatí plyn, rád si odpočinu,“ reagoval ironicky Josef Schwartz, který má chalupu na vsi nedaleko Světlé nad Sázavou.

Podle starosty Vísky na Chotěbořsku, Ondřeje Čapka, nemají takové vyhlášky zvlášť na malé vesnici, kde se všichni znají, žádný smysl. „To je poměšťování vesnice, a na to si u nás hrát nebudeme,“ zdůraznil starosta.