K nepříjemnému pocitu při pohledu pod nohy při chůzi po lávce od nemocnice do Znojma kvůli průhlednosti podlážky přibyly v posledních měsících další. Lidé, kteří znají a používají frekventovanou lávku k nemocnici nad údolím Lesky, vnímají velmi mnoho rezavějících míst. A to včetně spojů na konstrukci či míst spojených šrouby. Do redakce Deníku Rovnost přišlo i několik výmluvných snímků. „Z nich je na první pohled zjevné, že radnice nevěnuje lávce dostatečnou péči. Spousta rzi a to i v důležitých místech spojů v konstrukci. Zajímalo by mne, podle jakého plánu ji udržuje a kdy na ni udělalo město nějakou údržbu,“ řekl muž, který si nepřál zveřejnit své jméno. Redakce ho však zná.

Ve středu kolem poledne lávku za deset minut využilo osm chodců včetně matky s dítětem v kočárku a dva cyklisté. „Ta rezivá místa nevypadají dobře. Lávka není podle mne dobře udržovaná. Jak ji postavili, tak tady roky stojí. Myslím si, že údržba by měla být lepší,“ řekla Deníku Rovnost Dagmar Tkaná.

Ilustrační foto.
Sucho způsobuje předčasný podzim. Listí stromů žloutne a opadává o měsíce dřív

Také další žena má k lávce výhrady. „Chodím tudy denně. Nejvíce mi vadí ta průhlednost podlážky lávky a fakt, že za mokra klouže. Když doprovázím starší lidi, nebývá to příliš bezpečné. A ta rez je opravdu vidět všude,“ konstatovala Martina Dvořáková.

Poslední opravy
V roce 2009 opravovalo město jen mostovku lávky. Kdy a v jakém rozsahu radnice nechala lávku opravovat, mluvčí Znojma nesdělila. Neodpověděla také na otázku, kde si může veřejnost prohlédnout dokumenty o kontrolách a údržbě lávky.

Na místě se byl osobně podívat také stavební inženýr Jaroslav Dvořák. „Po vizuální prohlídce lze konstatovat, že koroze již není jenom povrchová a že zasahuje do hloubky kovu řádově jeden až dva milimetry. Odborným odhadem lze konstatovat, že do roka by bylo dobré udělat opravu s novou povrchovou úpravou,“ řekl Deníku Rovnost Dvořák.

Znojemská radnice odpověděla jen na část dotazů zaslaných Deníkem Rovnost. „Stav lávky není v žádném případě havarijní a nepředstavuje pro občany žádné nebezpečí. Viditelná koroze nedosahuje kritických mezí ani rozsahu,“ reagovala mluvčí města Zuzana Pastrňáková.

Jak dodala, město počítá s tím, že provede nutná opatření. „Jako odstranění koroze, provedení nátěru, případně lokální opravy. V září rovněž plánujeme nechat celý most posoudit statikem, který nám poskytne detailnější zprávu o stavu mostu, abychom případné další opravy provedli bezodkladně,“ doplnila mluvčí.

Archeologický nález. Ilustrační foto.
Objevili keramiku z doby bronzové. Kulturák neohrozí