Někteří vidí takovou změnu jako něco, čemu je nutné se bránit, jako například starosta Nymburka Pavel Fojtík, jiní schvalují přímou volbu starosty, té by se nebránil například bývalý starosta a nynější zastupitel Milovic Lukáš Pilc. Jako zásadní zásah do legislativy vidí změny milovický současný a jediný starosta za ANO 2011 na Nymbursku Milan Pour.

„Podpořil bych přímou volbu starosty. Je však třeba stanovit parametry, aby v případě zásadního selhání starosty byla možnost ho odvolat. Je třeba v této souvislosti řešit kromě volby starosty také jeho právní postavení včetně ostatních orgánů obce, odpovědnost starosty za výkon veřejné správy a chodu úřadu. V naší zemi by to znamenalo řadu legislativních změn, například bude nutná změna Ústavy České republiky a úprava Zákona o obcích,“ uvedl Milan Pour s tím, že pokud je mu známo, přímá volba starosty existuje například v Itálii, Polsku, Slovinsku a Slovensku. „Měli bychom čerpat zkušenosti ze zemí, kde to už funguje, ale vzít v potaz naši mentalitu,“ říká Pour. 

Ilustrační foto.
Cestujícím schází spojení hlavně k nemocnici, ukázal dotazník

Nymburskému starostovi Pavlovi Fojtíkovi (Změna pro Nymburk) přijde prý až komické, k čemu všemu se stihne předseda hnutí ANO Andrej Babiš vyjádřit. V nápadu však vidí určité nebezpečí, proti kterému je nutné už v zárodku bojovat. „Obecní zařízení je zásadní pilíř občanské samosprávy už od roku 1848. Všechny totalitní režimy se jej snažily okleštit, protože se obávaly silné podpory zvolených zastupitelů. Proti tomuto návrhu je potřeba se silně ozvat a vyjádřit rázně nesouhlas už se samotným nápadem,“ má jasno nymburský starosta.

Milovický zastupitel Lukáš Pilc (ODS) si neumí takovou situaci představit. „Ale souhlasil bych s přímou volbou starosty, aby měl větší kompetence vzdorovat zastupitelům a prosazovat své názory. Ovšem zásadní věci, které se týkají budoucnosti města, by určitě mělo schvalovat zastupitelstvo a ne jeden člověk. To by se vrátila doba komunistického režimu, kdy o všem rozhodoval předseda Národního výboru,“ připomněl Pilc.

Nadjezd v Lysé nad Labem.
Zavřený nadjezd v Lysé nad Labem budou řidiči objíždět rok a půl

PRO
Milan Pour
ANO 2011, Milovice
Podpořil bych přímou volbu starostů v České republice, protože si myslím, že by to pomohlo k rychlejšímu rozhodování a prosazování záměrů a potažmo pak k rozvoji obcí a měst. Více by se uplatnili ti pokrokoví starostové. Je však třeba stanovit takové parametry, aby v případě zásadního selhání nějakého starosty, byla možnost ho odvolat.

PROTI
Věra Beranová
KSČM, Nymburk
Nesouhlasím s názorem pana Andreje Babiše, neumím si vůbec představit, že by jeden člověk rozhodoval o budoucnosti celého města. Zastupitelé jsou zvolení zástupci voličů a jsou také odpovědní za to, jaká rozhodnutí udělají. Mám obavy, že by také za takové situace vznikalo prostředí pro možnou korupci. Zkrátka si myslím, že je to blbost.