Když místní viděli vodu unikající ze starého domu, hned volali policii. „Problém je v tom, že kdyby ta voda tekla třeba několik dní, zaplatili bychom to my všichni. Finské domky totiž mají vodoměry sdružené společně a spotřeba se rozpočítavá mezi nájemníky,“ říká Luboš Knybel, který havárii ohlásil.

Policie na místě zajistila může, který se na stavbě v té době pohyboval. Dorazila také havarijní služba společnosti Heimstaden, která je z většiny majitelem domů v této kolonii, a technici z vodohospodářské společnosti SmVaK. Únik vody se podařilo zastavit druhý den ráno.

Kolonie finských domků, nejen v Doubravě, má jít k zemi. Jejich majitel, společnost Heimstaden, chce začít s revitalizací, domky strhnout a na jejich místě postavit nové dřevostavby.
Obyvatelé finských domků v Doubravě žijí v nejistotě. Nechte nám je, prosí

Podle mluvčí společnosti Heimstaden byl dům skutečně prázdný a před demolicí. „Lidé, kteří se tam minulý čtvrtek pohybovali, byli pracovníci firmy, která pro Heimstaden dělá demontáž dřeva z likvidovaných objektů. Zřejmě neodbornou manipulací se jim podařilo domek vytopit. Zraněn nikdo nebyl,“ řekla mluvčí Heimstaden Kateřina Piechowicz.

Místní jsou přesvědčeni, že v domě pohybovali nejen najatí dělníci, ale v podvečer i zloději. Viděli totiž několik mužů, jak na vozících odvážejí z domu vše kovové. A možná i proto došlo k úniku vody.

Volně přístupná stavba

Obyvatelé kolonie se také podivují nad tím, že stavba určená k demolici nebyla odpojena od inženýrských sítí. „Když se dům rozebíral, proč není oplocen? Jen v některých místech byla natažená záborová páska,“ říká Luboš Knybel s obavami o bezpečnost dětí, kterých žije v kolonii několik desítek.

„Stavba byla čtyři dny volně přístupná,“ tvrdí. Požádal proto vedení obce a stavební úřad, aby celou záležitost prošetřili, aby byla zajištěna bezpečnost obyvatel kolonie.

Starostka Doubravy Jiřina Ferenčíková redakci vzkázala, že o problému ví a vše řeší společně s firmou Heimstaden.

Kolonie finských domků, nejen v Doubravě, má jít k zemi. Jejich majitel, společnost Heimstaden, chce začít s revitalizací, domky strhnout a na jejich místě postavit nové dřevostavby.
Šok pro lidi z kolonie. Finské domky v Doubravě chce majitel zbourat

Policie celý případ vyšetřuje. „Záležitost je to čerstvá. Policisté byli v pondělí společně s majitelem objektu na místě. Zjišťujeme, jak a proč se událost stala, vše je stále v šetření,“ uvedla mluvčí policie Soňa Štětínská.

Společnost Heimstaden, vlastník takzvaných finských domů v Doubravě, staré a uvolněné domy průběžně likviduje. Má totiž v plánu celou oblast revitalizovat, staré domy postupně zbourat a na jejich místě postavit nové, které chce nabídnout k bydlení stávajícím nájemníkům, ale nejen jim.