Na unikátní výstavě najdou lidé ve dvou patrech desítky motýlů. „V naší tropické zahradě máme několik stovek motýlů zhruba třiceti druhů z Oceánie, Jihovýchodní Asie, Jižní Ameriky či Afriky. Druhy budeme postupně obměňovat, aktuálně máme nejvíc asijských,“ vyjmenoval jednatel společnosti provozující Papilonii Lukáš Červený.

K vidění je třeba krásný motýl morpho peleides měňavé modré barvy s velkým rozpětím křídel, zajímavý je třeba i motýl caligo, který se v přírodě maskuje v podobě sovy. Při pohledu na jeho rozprostřená křídla totiž návštěvník získá dojem, že hledí do tváře sově. Návštěvu expozice ještě lidem zpestří i pohled na želvy, rybičky a ptáky.

K vidění je i líheň. Lidé tedy spatří celý životní cyklus motýlů. „Nové kukly dovážíme každý týden z celého světa," poznamenal Červený.

Obžalovaným mužům hrozí za brutální pokus o vraždu dvacetiletý až výjimečný trest.
Boj o život v lese u Bílovic: jen zázrakem přežil rány baseballkou do spánku

Expozice bude otevřená celoročně, lidé se ale musí připravit na horké a vlhké prostředí, které zvířatům vyhovuje. „Pokud si návštěvníci oblečou výrazné světlé barvy jako žlutou, motýli je doslova obsypou. Lidí se nebojí,“ dal tip Červený. Získat v expozici fotografií s obřím motýlem je pro každého snadné.

Za vstup dospělí zaplatí 150 korun děti 100 korun, k mání je i zvýhodněné rodinné vstupné. „Jelikož budeme druhy měnit, návštěva expozice bude pokaždé jiná. Chystáme třeba i speciální akce zaměřené třeba na některé druhy," zmínil jednatel. V budoucnu provozovatelé expozice plánují dovést do Brna třeba i martináče atlase, který je považovaný za největšího motýla světa.

Nová expozice zaujala třeba Magdalénu Pineros. „Expozice plná motýlů zní slibně, určitě se zajdu podívat,“ řekla žena.