Starší si zavzpomínají na vozidla, která kdysi potkávali na silnicích. Mladí se pokochají auty, která se v nynějším provozu už téměř nevidí. V brněnském Technickém muzeu v úterý otevřeli pro návštěvníky novou dlouhodobou expozici Pozor, zákruta!. Nových zajímavých výstav však v následujících týdnech v muzeu otevřou víc – návštěvníci poznají svět hluchoslepých nebo se vydají s kosmonautem Vladimírem Remkem do vesmíru.

Nové výstavy v Technickém muzeu- Brněnské Technické muzeum letos návštěvníkům nabídne hned několik nových výstav a expozic.
- Začátkem tohoto týdne otevřela nová dlouhodobá expozice Pozor, zákruta! ve které lidé najdou historická auta z 50. až 90. let minulého století.
- Příští týden v úterý odstartuje nová výstava Hieronymus Lorn – muž, jenž otevřel hluchoslepým svět.
- Sedmého března otevře skupina bývalých kosmonautů výstavu o letu Vladimíra Remka do vesmíru.
- Na podzim odstartuje výstava Průmysl na Moravě 1918.


Expozice Pozor, zákruta! se zaměřuje na auta z přibližně padesátých až devadesátých let minulého století. „I socialismus měl své automobilové značky. Ať už to byla Poběda, Škoda 1000 MB, Volha, polský Fiat, Žiguli, Moskvič či dodnes nezapomenutelný Trabant z německého města Zwickau. Tyto vozy plnily tehdejší silnice a právě je expozice představí,“ uvedla mluvčí muzea Šárka Motalová.

Návštěvníci v expozici kromě aut samotných najdou i informace o jejich technických parametrech, díky historickým velkoplošným fotografiím Viléma Heckela se vrátí v čase.

Petr Vokřál.
Brněnské nádraží? Kvůli rozhodnutí radních hrozí rozpad koalice

Kromě běžně vyráběných aut a motocyklů v expozici návštěvníci uvidí i několik prototypů aut. „Vystavujeme například první československý elektromobil EMA, který vznikl ve Výzkumném ústavu elektrických strojů točivých v Brně ve spolupráci s Vysokým učením technickým. V roce 1970 předčil západní konkurenty,“ zmínila Motalová. Auto však nenašlo pochopení u politiků, a tak se sériově nikdy nevyrábělo.

Dalším vystaveným unikátem je Škoda 720 z počátku sedmdesátých let. „Prototypů těchto aut se dochovalo několik, v daném provedení karoserie, jaké máme v Technickém muzeu, však existuje jenom jedno. Zajímavé je, že na projektu tohoto auta pracoval světoznámý italský designér Giorgetto Giugiaro. Auto má motor vepředu, náhon zadních kol, karoserie je na tu dobu nadčasová a západní,“ podotkla kurátorka expozice Sylvie Zouharová Dyková. Vystavené auto je také dodnes funkční.

Všechna vystavená vozidla pochází z depozitáře muzea. „V něm jich ale máme mnohem víc, proto budeme zhruba jednou ročně expozici obměňovat a vystavovat další auta,“ slíbila kurátorka.

Na výstavu by ráda zašla Mirka Viktorová. „Ještě si dobře pamatuji, když jsme jezdili s tátou Škodou 105. Když někde vidím vystavená podobná auta, vždy si vzpomenu na dětství,“ řekla.

Příští úterý Technické muzeum otevře i další novou výstavu. Zaměří se na svět hluchoslepých lidí a osobnost Hieronymuse Lorma, který pro ně vytvořil prstovou dotykovou abecedu. „Tento komunikační systém založený na dotycích a stiscích dlaně se rozšířil do celého světa a patří mezi základní komunikační systémy hendikepovaných,“ vysvětlila kurátorka výstavy Dana Vedra.

Jak již Brněnský deník Rovnost informoval, sedmého března pak v muzeu Vladimír Remek s dalšími astronauty otevře výstavu věnovanou své cestě do vesmíru. Na podzim návštěvníky čeká výstava u příležitosti stého výročí vzniku republiky zaměřená na průmysl na Moravě v období první republiky.

Olympijský festival v areálu brněnského výstaviště, stotisící návštěvník.
Na Olympijský festival v Brně přišel návštěvník s pořadovým číslem sto tisíc