Mládě hrošíka liberijského se po víc než měsíci pobytu v zázemí začalo vydávat do expozice v Pavilonu hrošíků. Návštěvníci safari parku ho můžou obdivovat podle toho, jak to situace dovolí. Záleží pouze na něm a matce, zda se ze zázemí do expozice vypraví. Samice Malaya porodila mládě již 1. prosince, od té doby ale panoval v pavilonu režim absolutního klidu a matka s mladým samcem zůstávali striktně ve dvou zázemních boxech. Otcem je samec Wamburuhtuh.

„Mládě je samec, což je v případě hrošíků dobrá zpráva. Vše zatím probíhá bez komplikací a my začínáme zkoušet matku s mládětem pouštět do expoziční stáje,“ řekla k nejnovějšímu přírůstku v Pavilonu hrošíků vrchní chovatelka Monika Darvašová.

Rok 2023 byl pro české zoo ve znamení mláďat:

„Jde o naprosté samotáře a potřebovali jsme zajistit přítomnost co nejmenšího množství pachů jiných hrošíků při odchovu. Díky tomu se samici povedlo udržet ve velkém klidu a odchov probíhá velmi dobře,“ dodala Monika Darvašová.

K pobytu v zázemí měl hrošík ještě další důvod. Mládě bylo tak malé, že by se nezvládlo dostat po schodech z bazénu v expoziční stáji.

„Teď už malý samec povyrostl natolik, že cestu z bazénu a do bazénu zvládne. Pro nás bude důležité sledovat, jak samice reaguje na střídání v expozici s dalšími hrošíky,“ vysvětlila chovatelka Safari parku. Hrošíci jsou velmi nesnášenliví a v případě rozrušení z jiného pachu nebo například hluku by mohlo dojít k ohrožení zdárného odchovu. Expozici bude tedy dvojice využívat tak, jak situace dovolí.

Oblíbené zvíře návštěvníků

Nyní ve Dvoře Králové žijí čtyři hrošíci liberijští, dva samci a dvě samice. Otce a matku mláděte doplňuje ještě jedna chovná samice.V Safari Parku Dvůr Králové se začaly odchovy znovu dařit po patnáctileté pauze v roce 2021, kdy postupně přišli na svět dva samci. Situace navázala na náročné hledání chovného samce, kterých je nedostatek, a rekonstrukci dvorského chovného zařízení.

V pražské zoo přišlo na svět mládě gorily nížinné:

Hrošík je mezi návštěvníky velmi oblíbené zvíře. Ve Dvoře Králové patří tradičně na vrchol žebříčku zvířat podle počtu adoptivních rodičů. Zároveň jde o zvíře, jehož situace v přírodě se dramaticky zhoršuje. Velmi náročný a nákladný chov ale způsobují, že chovatelská základna není příliš velká.

Hrošík liberijský

Hrošík liberijský je výrazně menší příbuzný hrocha obojživelného. Liší se od něj nejen vzrůstem, ale i chováním. Hrošíci jsou samotáři, kteří jsou s ohledem na svůj pralesní život mnohem méně vázáni na vodu.

Dovedou sice výborně plavat, ale preferují spíše mělčí nádrže a bahenní jámy, v nichž odpočívají mezi pochůzkami po rozsáhlém pralesním teritoriu. To si označují, podobně jako hroch, rozmetáním trusu krátkým ocáskem.

Na rozdíl od hrochů bývá hrošík aktivní i ve dne: jejich citlivou kůži totiž chrání stín pralesa. Přesto jsou aktivnější za soumraku a v noci. Jejich stavy v přírodě západní Afriky stále klesají především v důsledku úbytku přirozeného prostředí. Druh je proto vedený jako ohrožený. Evropský chov trpí nedostatkem vhodných chovných samců.