„Chodíme každý rok, jahody máme rádi, syn má zážitek, tak jsme vyrazili na pole,“ říká Lucie Macháčková z nedalekých Smiřic s kyblíkem červených plodů v ruce. Mladá maminka přiznává, že ji také přilákala příznivá cena: „Jsem na rodičáku, je to rozdíl, jestli si jahody natrháte sami, nebo za ně zaplatíte v obchodě 220 korun, tady je to za 96 korun za kilo,“ počítá pragmaticky žena. 

Meziročně v Pileticích zdražily jahody z pole o jedenáct korun. „Zdražili jsme, protože jahod bude letos méně,“ konstatuje Markéta Černínová, která má ve zdejší společnosti VH Agroprodukt na starosti sedm hektarů polí jahodníků.

Mezi řádky už má plný košík i mladý pár s děckem a míří k stánku s váhou a pokladnou na okraji pole. Na jahody se vydala rodinka poprvé.

Pěstitel Ladislav Kašpar z Těšetic-Vojnic i letos chystá samosběr kvalitní zeleniny za pár korun. Zákazníci se mohou těšit na novinky. Tou nejlákavější bude česnek, 4. května 2023
Kvalitní zelenina za pár korun. Všude se zdražuje, u samosběru ale ne

„Nevěděli jsme, co od toho očekávat. Jahody jsou ale pěkné, je jich dost,“ říká pan Dominik za přitakávání dcerky Lindy. Ta má pusu a tváře červené od sladkého ovoce: „Líbí se jí to, sbírá, občas něco ochutná, je to pro děti super,“ pozoruje potomka spokojeně tatínek Dominik.

Cena pro něj nebyla to nejdůležitější, co rodinku vyhnalo na sluncem zalité pole: „Je to víc přírodní, čerstvé a kvalitnější než v obchodech. Je to přímo z Hradce, takže podpoříme i české farmáře,“ vysvětluje zhruba třicátník z Hradce Králové. Košík měli plný za půl hodiny. „Máme je jenom na domácí potřebu. Něco sníme, něco rozmačkáme je s cukrem, bude i tvarohová buchta s jahodami a dětská přesnídávka,“ uvažuje maminka Iveta.

Všichni spokojení nebyli

Všichni ale spokojení nejsou. „Hrozně to vychválili, ale oproti jiným rokům je to bída. Jahody jsou malé, často poškozené. Příště si raději koupíme ty z Polska,“ rozčiluje se senior, který přijel s manželkou. Jména si nechávají pro sebe.

Ilustrační snímek
Obtížná situace. Malí pěstitelé se snaží svou produkci udat na internetové mapě

Na kvalitě plodů se negativně podepsalo počasí - hlavně mrazivé noci na konci dubna. „V noci byl chlad, přes den bylo hodně teplo, to jahodám nedělá dobře. Pole jsem museli na devět dní přikrýt textilií, abychom ho ochránili před mrazem. To ale podporuje rozvoj houbových chorob. Na kvalitu má vliv i to, že jak to bylo přikryté, tak se ke květům nedostaly včely,“ vysvětluje za zemědělskou společnost Markéta Černínová.

Stovky lidí přilákal na pole u hradeckých Piletic samosběr jahod.Zdroj: Deník/Jiří Fremuth

Jahody tady letos sklízejí o tři týdny dříve, než bylo v posledních letech obvyklé.

„Mohli by to lépe zorganizovat, ráno se tudy lidi prohnali, sesbírali shora ty pěkné a my tady jen paběrkujeme. Ale měla jsem přijet dřív,“ obhlíží řádek další seniorka. První den samosběru začínal v osm ráno. „Už v půl osmé tady byla fronta, lidí bylo hodně, určitě stovky lidí,“  říká pracovnice u váhy a Markéta Černínová ji doplňuje: „Je to tím, že se v médiích prezentuje, že jahod bude méně, že někde samosběry ani neotevřou.“

Zájem o záchranu nehezké zeleniny z obchodů je v Česku obrovský. Plná bedýnka vyjde třeba jen na dvacet korun.
Stop plýtvání. Čechy oslovily bedýnky s ošklivým jídlem, zájem o ně je obrovský

Je po desáté a na poli už paběrkují jen desítky lidí. Svůj úlovek opatrně ukládají do kufru auta i dvě kamarádky z Hradce Králové. „Loni byly lepší, ale dá se nasbírat, když hledáte, najdete. Je to čerstvé, vyberete si ty pěkné. V krámu jich část rovnou můžete vyhodit, jsou třeba shnilé,“ vysvětluje paní Lenka.

Dva košíky a menší kyblík mají pro sebe, ale i pro vnoučata.

„Upečeme z toho buchtu. Nějakou s krémem, roládu. Je to pro nás i pohyb, nemůžeme jenom sedět doma, víte, jak vypadá naše zdravotnictví, musíme se o sebe starat,“ smějí se seniorky.

Letošní sezóna? Zřejmě kratší 

Příští samosběr by mohl být v Pileticích v pondělí. „Záleží ale na počasí, jak budou jahody nazrávat, aby bylo jahod pro lidi dost,“ vysvětluje Černínová. Podle ní bude letošní sezóna jahod kratší, než bývá obvyklých pět, šest týdnů.