V CHKO mají výskyt raků signálních díky průzkumům dobře zmapovaný. Jediná lokalita, kde je zatím zaznamenali, je v potoce Staviště ve Žďáře nad Sázavou. „Jsou pouze v úseku od hráze tamní přehrady po soutok s řekou Sázavou a ještě kousek od něj. Níže tvoří hráz naštěstí přirozenou bariéru,“ vysvětlila mluvčí CHKO Kateřina Machová.

Jinde na Vysočině jsou například v Kasárenském rybníku u Ujčova nebo v řece Oslavě u Velkého Meziříčí. Rak signální přitom není v tuzemsku jediným invazivním druhem. „Další jsou například rak pruhovaný nebo červený, ale ti se v CHKO podle našich záznamů zatím nevyskytují,“ informovala Machová.

Výlov uhynulých ryb z největšího moravského rybníku Nesyt na Břeclavsku.
V Nesytu uhynuly tuny kaprů. Ryby zahubila velká změna tlaku při bouřce

Zcela odstranit cizí druhy při tom nejsou schopni. „Teoreticky bychom mohli redukovat jejich počty, ale to by se muselo provádět pravidelně a systematicky,“ podotkla Machová. Není při tom snadné je najít. „Bývají ukrytí pod volnými kameny toku, ale také v břehových norách. Sáhnout tam navíc nemusí být moc příjemný zážitek,“ zdůraznila Machová. Takovou akci v CHKO zatím neplánují. „V minulých letech jsem jejich redukci prováděl, ale ztráty dokázali doplnit dalším rozmnožováním,“ dodal k tomu Josef Havelka, který se na raky specializuje.

Na přenos moru stačí jediný rak

Za jejich rozšíření možná nesou odpovědnost obyčejní lidé. „Mohou mít původ v zájmových chovech, ale v našem případě je to jen spekulace,“ připustila Machová. Naštěstí by neměli být zdrojem račího moru, který někdy přenášejí. „Jakmile však do toku nemoc už jednou zavlečou, s raky říčními je konec. Nikdy nevíme, kdo co zrovna vypustí, a některé další populace nám zatím nemusí být známy. Na přenos stačí i jediný infikovaný exemplář,“ vyjádřila i tak své obavy mluvčí.

Ilustrační foto.
Kropit ulice či ne? Odborníci i veřejnost se shodli – raději zalévat zeleň

Vysazovat nepůvodní druhy do přírody je při tom nelegální. „Platí však také, že je zakázáno manipulovat bez přidělené výjimky s chráněnými druhy. Pokud tedy někdo najde raka a neumí jej určit, neměl by na něj raději vůbec sahat,“ zdůraznila Machová. Kontakt s infikovaným rakem může být rizikový. „I kdybychom přišli do kontaktu jen s vodou, kde se takoví raci mohou pohybovat, je nutná pečlivá dezinfekce,“ prohlásila Machová. Manipulace je tedy obecně nevhodná.

„I kdyby si někdo byl jistý druhem raka, může ho přesunout do řeky, která je obsazena nakaženými invazivními druhy a tím ho de facto zabít,“ varovala mluvčí. Tyto druhy se přitom obecně na úkor původních snadno prosazují. „Jsou konkurenceschopnější a agresivnější. Vítězí v přímých střetech, a hlavně na úkor konkurence získají potravu,“ dodala Machová.