Nechat se inspirovat pro svou svatbu přichází třeba Leona Cenková se snoubencem. „Moc se nám tu líbilo. Sice máme svatbu až za dva roky, ale už jsme si vybrali fotografa. Jinak jsme sem přišli hlavně pro inspiraci. Překvapilo nás, kolik tu bylo vystavovatelů. Vyhráli jsme i v tombole slevu na svatebního koordinátora,“ popisuje spokojeně mladá žena.

Kromě fotografa si v prostorách hradu Špilberk návštěvníci vybírají i svatební prstýnky či květiny. „Převládá luční styl a rozevláté kytice. Záleží také na sezoně. Na podzim jsou oblíbené červené květiny, třeba jiřiny a růže. Oblíbené jsou i šípky nebo různé plody, co si nevěsta sama natrhá v přírodě. Použijeme to v kytici a je originálnější,“ vysvětluje Adéla Murínová z Květinového ateliéru.

První listopadovou neděli mohli návštěvníci v brněnském Vida centru prozkoumat mikrosvět. K dispozici měli různé mikroskopy či fotografie.
Vžili se do role kriminalistů. Pod mikroskopy zkoumali vši nebo vlastní sliny

Nejen na stáncích, ale i na pódiu lidé získávají inspiraci pro vlastní svatbu. Zatímco návštěvníci čekají na přehlídku šatů, zpívá jim k tomu skupina Kamila Hudcová a Chakali. Sálem se nesou tóny písní od Whitney Houston i Lady Carneval od Karla Gotta. „Jsou hrozně šikovní,“ komentuje vystoupení jedna paní a pohupuje se do rytmu.

Na pódiu představují svatební šaty modelky i slečny, které po mole kráčí poprvé. „Je to skvělé,“ shodují ženy se na dotaz moderátorky, jak si představení šatů užily.

Šaty obdivuje třeba Lenka Králová. „Líbili se mi hlavně ty s dlouhým závojem. Nějaké podobné bych na svatbě také chtěla,“ říká.

Dušičky na Ústředním hřbitově v Brně. Ilustrační foto.
Nové pohřebiště budilo náboženské vášně. Ústřední hřbitov slouží Brnu už 135 let

Veletrh láká i dámy, které zatím budoucího ženicha ještě hledají. Jenou z nich je Klára Šafránková, která je na hradě Špilberk se svými kamarádkami. „Nejvíce se nám líbila prezentace bubenické show,“ shodují se.

Podle jejího organizátora Jakuba Škrhy je cílem, aby se na svatby dostalo něco originálního. „Nechceme, aby na to svatebčané zapomněli. Začneme hrát a svoláme všechny hosty a začneme je zapojovat. Tleskají, tancují nebo křičí. Lidé si pak odnesou i nějaký zážitek,“ popisuje.

Aby se ženy vžily do svého svatebního dne, nechávají se některé na místě i líčit. „Oblíbené jsou kouřové stíny. Pro mladé jsou teď na podzim hodně trendy líčení barevné. Ale každého nalíčíme podle přání, aby se cítil dobře,“ vysvětluje maskérka Hedvika Kepáková.

Markéta Vaňková.
Budoucí brněnská primátorka: Peníze na nádraží? Stranické kabáty nesmí hrát roli

Místem prochází především ženy, ale i nastávající ženichové si na svatbu něco vybírají. „Líbily se mi manžetové knoflíčky, motýlky i boty. Ochutnal jsem i nějaké cukroví,“ svěřuje se Jindřich Poláček. Nejvíce si pochvaluje svatební koláčky.

Podle organizátorů jsou na veletrhu výjimečné už samotné prostory. „Chceme, aby si snoubenci na příjemném místě naplánovali celý svatební den. Najdou tu vše od svatebního prstýnku, zábavy na svatbu, květin až po dort,“ shrnuje Veronika Polehlová.

Nicholas Schaus ještě v dresu extraligových Pardubic.
Kometa posiluje obranu. Z KHL přichází americký ofenzivní bek Schaus