Současný trend umožňuje nabídnout zaměstnancům, kterých se na trhu mnohde nedostává, prakticky cokoli včetně firemní herny a relaxačních zákoutí s gaučíky.

Takhle by mohla vypadat hlavní budova bývalého nákladového nádraží na Žižkově.
Takhle bude vypadat Nákladové nádraží Žižkov. Přesídlí sem kino Ponrepo

„Vývoj v návrzích kanceláří prošel za posledních pět let neuvěřitelným posunem. Návrhy jsou dnes zaměřené na volný čas zaměstnanců a jejich spokojenost. Klíčovou roli hraje i firemníkultura, která zásadně ovlivňuje návrhy nemovitostí či interiérů. Není to tedy jen věc designu, ale celkové péče o lidi ve firmě včetně jejich duševního zdraví,“ popsal trend Oleg Haman, předseda Obce architektů a zakladatel kanceláře Casua.

Boom zažívají takzvané flexibilní nebo sdílené kanceláře. Firmy se už nemusejí zavazovat k několikaletému pronájmu velkých prostor, ale mohou operativně reagovat na svůj růst či dokončení práce na jednotlivých projektech.

Každý prostor je specifický

„Každý prostor je specifický. Je to podobné, jako když si vybíráte restauraci. Můžete mít jen základní menu, anebo luxusní s veškerým servisem,“ vysvětluje Dana Benešová, manažerka nového coworkingového centra BASE v kancelářské budově Churchill nad hlavním nádražím.

Prodej nábytku. Ilustrační foto.
Praha chce mít nábytkovou banku pro sociálně slabé. Hledá se sklad

Coworking je dalším typem sdílené ekonomiky, stejně jako půjčování bytů, automobilů či kol. Firmy sdílejí náklady na provoz kanceláří, tedy na energie, úklid, internet a další technologie, služby recepce a ostrahu. „Dalším hlediskem je dynamičtější pracovní prostředí. Tím, že si prostory najímají různé, často začínající firmy, nebo naopak velké nadnárodní korporace pro své projektové a testovací týmy, panuje tady tvůrčí atmosféra,“ popisuje Benešová.

Flexibilní kanceláře se přizpůsobí potřebám různých generací. „Zatímco mladším stačí ke spokojenosti rychlá wi-fi, výkonný počítač, mobil a dobré kafe doplněné o architektonicky inspirující prostředí, starší ročníky potřebují ideálně stálé pracovní místo, kde je kolegové s železnou pravidelností najdou, s prostorem pro uložení věcí, které jsou vždy po ruce,“ říká Barbora Maštalířová z poradenské společnosti Deloitte. Na místě je proto vytvořit vyvážený kompromis.

Pražská tržnice v Holešovicích.
Město má s Pražskou tržnicí velké plány. Přijedou i bratři Formanové

„Moderní budovy umožňují uzavřít se v případě velké soustředěnosti do prostor, kde nikdo neruší. Flexibilní projektové místnosti a odpočinkové zóny jsou samozřejmostí,“dodává Maštalířová.

V roce 2019 dosáhla plocha flexibilních kanceláří a coworkingů v Praze celkem 75 tisíc metrůčtverečních, meziročně to znamenalo nárůst o 56 procent. Letos by podle realitní společnosti Savills mohla nabídka vyrůst na 100 tisíc metrů čtverečních.