Největší posuny nastávají u hnutí ANO 2011. Ze současných tří vysočinských poslanců jde do voleb v kraji pouze Josef Kott. Ten bude v čele kandidátky ANO za Pelhřimovsko. Po neshodách se spolustraníky už nebude kandidovat Zuzana Šánová ze Žďárska. Ta se dostala do Sněmovny v říjnu 2014 za Věru Jourovou, která odešla do Bruselu.

Šánová pokračovat chtěla, ale z hnutí byla vyloučena. Pokoušela se znovu oslovit Babišovce na Žďársku, ale nakonec nebyla úspěšná. „Široké plénum se ji rozhodlo nepodpořit. Takže to bylo kolektivní rozhodnutí oblasti,“ uvedl Radek Zálesák, který je jedničkou za Žďársko na kandidátce ANO.

Z vysočinské politiky mizí po volbách poslanec Karel Tureček. Ten byl zvolen před čtyřmi lety za TOP09, ale v průběhu volebního období stranu opustil a přidal se k Babišově hnutí ANO. V podzimních volbách bude na kandidátce ANO v jižních Čechách, protože bydlí v Chýnově na Táborsku.

Černý bude psát

Mezi těmi, kdo se už v Poslanecké sněmovně nebudou chtít angažovat, je sociální demokrat Karel Černý. Ten byl poslancem od roku 1998, nyní už působil ve vysoké politice páté volební období.

„Už po volbách jsem byl přesvědčen, že bude moje poslední, a na tom se nic nezměnilo,“ odůvodnil své rozhodnutí politik z Hamrů nad Sázavou, který se chce více věnovat psaní a vydávání knížek. Černý je totiž autorem několika desítek publikací, které jsou převážně zaměřené na československé letce a na legionáře.

Poslední političkou, která už se nebude ucházet o hlasy v podzimních volbách, je poslankyně Jana Fischerová z ODS. „Byla jsem v Poslanecké sněmovně dvě období a myslím, že za tu dobu jsem tam spoustu věcí pro Vysočinu vyřešila. Nyní pracuji na kraji, takže si myslím, že mám tolik práce, že mi to naprosto stačí,“ vysvětlila své rozhodnutí Fischerová.
Zbylí poslanci kandidovat budou. Hejtman Jiří Běhounek bude opět jako volební lídr ČSSD na Vysočině. Kandidovat bude podruhé. „ČSSD mě opět oslovila s touto nabídkou, takže jsem ji přijal,“ potvrdil Běhounek, který bude v jejím čele stát podruhé. Současně přiznal, že mu předešlé období přineslo i kritiku, když se rozhodl zůstat současně hejtmanem i poslancem. „Ukázalo se však, že je to efektivní,“ dodal Běhounek s tím, že nevidí důvod toto rozhodnutí měnit.

Chráněný areál S-7, který stojí poblíž zámku v Třešti, byl vybudovaný v 70. letech 20. století. Místním tvrdili, že zde bude sklad zeleniny.
Zájemci mohou opět nahlédnout do krytu S-7

Za sociální demokraty půjde do voleb ještě poslanec Pavel Antonín. Ten bude na čtvrtém, podle něj nevolitelném místě. Plány do budoucna proto žádné nemá. „Netuším, jak bude vypadat vláda, co a jak bude moci ČSSD v budoucnu v nové vládě ovlivnit,“ vyjádřil se Antonín.

Lídrem kandidátky lidovců bude lékař a poslanec Vít Kaňkovský. „S důvěrou, kterou jsem dostal v primárních volbách, bych rád tyto nabyté zkušenosti zúročil i v dalším volebním období. Zároveň mám jako činný lékař svobodu v tom, že nejsem na politické kariéře závislý a nejsem nucen dělat kompromisy, za které bych se musel stydět,“ sdělil Kaňkovský.

Také komunističtí poslanci půjdou do voleb znovu. Josef Kováčik argumentuje tím, že v oblasti zemědělství má pořád politice co nabídnout. „Chtěli bychom se vrátit k vytvoření fondu těžko pojistitelných rezerv pro zemědělce, budeme se muset zabývat suchem a tak dále,“ řekl Kováčik, který je lídrem komunistů na Vysočině.

Šestkou na kandidátce je Josef Zahradníček. Ten rovněž argumentuje tím, že má v Poslanecké sněmovně rozdělanou práci a rád by ji dokončil. „Týká se to hlavně policie a obecně integrovaného záchranného systému,“ uzavřel Zahradníček.

Posledním do počtu je Martin Lank, ten vstoupil před čtyřmi lety do politiky jako nováček za hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury a nyní chce jít do voleb opět za nováčky, politickou stranu Realisté.

Poslanec Martin Lank
Poslanec Lank vyměnil Okamuru za Robejška