Lidé seniorbus nejčastěji využívají k převozu k lékaři, ale také za různými službami nebo třeba pro cestu do obchodu.

„Máme například klienta, který má objednanou 10. hodinu každý den v týdnu, kdy se s námi sveze na svou zahrádku nakrmit a vyvenčit psa. Zpět domů pak dochází sám,“ uvedl řídící městské policie Richard Kosík. Seniorbus klienta odveze po městě a jeho obcích, kamkoliv si bude přát. Například v letních měsících bude možné přepravit třeba houbaře či sběrače plodů k lesu v blízkém okolí Aše.

„Pravidla pro tuto službu jsme na základě návrhů občanů i praxe částečně upravili. Dosud bylo nutné objednat jízdu 48 hodin předem, nyní už toto není potřeba a seniorbus lze přivolat na druhý den nebo, je-li to možné, ještě ten samý den,“ podotkl Kosík.

Cestující za jízdu zaplatí jednotnou cenu 20 korun, stejně jako doprovod v případě držitelů průkazu ZTP, a to při každém nástupu do vozidla. „Cena je stejná pro jízdu po Aši i do místních částí. Doprovod držitele průkazu ZTP/P nehradí nic.

Organizačně je služba zařazena pod městskou policii, která také vede veškerou evidenci o provozu vozidla a na telefonním čísle 774 629 415 přijímá objednávky,“ doplnil informace mluvčí Městského úřadu Aš Milan Vrbata.

Klientem může být jen držitel průkazu, který mu vystaví Odbor sociálních věcí a zdravotnictví Městského úřadu v Aši, sídlící v budově v Kamenné ulici.

„Podmínkou pro získání průkazu je trvalé bydliště v Aši nebo v jeho místních částech Mokřiny, Vernéřov, Dolní Paseky, Horní Paseky, Kopaniny, Doubrava, Nebesa a Nový Žďár a věk 65 let plus,“ upřesnil podmínky mluvčí.

„Tato věková hranice neplatí u osob se zdravotním postižením držitelů průkazů ZTP a ZTP/P, pro které je služba rovněž zřizována. I tito klienti si ale musí vyřídit na odboru sociálních věcí a zdravotnictví speciální průkaz,“ dodal Milan Vrbata.

Těchto průkazů je v současnosti mezi obyvateli Aše už kolem 230.

Na Velikonoční neděli bylo  na Seebergu opravdu rušno.
Na Velikonoční neděli bylo na Seebergu opravdu rušno