Přestože si lidé často stěžují na přemnožení divokých prasat, v oblasti kolem Kladna jejich výskyt zase tak rapidní nebyl. „V některých oblastech jsou prasata asi skutečně přemnožená, ale já musím potvrdit, že my kolem Kladna zaznamenali spíše jejich mírný pokles, než tomu bylo v předchozích letech," řekl Petr Frühauf, předseda Okresního mysliveckého spolku Kladno. Ve správě sdružení je na Kladensku na 45 honiteb, včetně Obory Lány, kde se loví celoročně.

Co se týká myslivosti, je leden považován za měsíc, kdy už by měl v honitbě nastat klid. Loveckých příležitostí už není mnoho. Do 15. ledna se standardně dokončil plán lovu jelena lesního a siky japonského. Lov samičí zvěře je podle myslivců v tomto období nežádoucí. Vzhledem ke stadiu gravidity a vývoji embrya.

V leči se podle myslivců často nachází také jiná spárkatá zvěř, která se zbytečně stresuje, čerpá tukové zásoby a působí pak škody na lesních porostech. Myslivci by se nyní měli proto raději věnovat intenzivnímu lovu černé zvěře a lišek na čekané. U lišek začíná doba kaňkování a lednové čekané poblíž nor bývají úspěšné.

Péče o zvěř a krmení

Ti, kteří se věnují myslivosti opravdu vážně, se v těchto dnech více jak odstřelu zvěře zajímají spíše o péči a krmení. V krmelcích musí být proto dostatek jadrného krmiva, dužnatého, sena i sůl. Zajíci nepohrdnou záhryzky v podobě v podobě měkkých listnáčů a ovocných stromů. Bažantům je vhodné míchat jadrná krmiva s plevami nebo pozadkem.

„Zvěř se zabaví a při větších mrazech se hrabáním zahřeje. Koroptvím sypeme jadrné krmivo do krmítek nebo do jižních křovin, kde se zdržují. Myslivecký hospodář vede běžné záznamy myslivecké evidence a orgánům státní správy a držiteli honitby podává hlášení podle jejich dispozic," řekl například slánský myslivec Zdeněk Hořejší. S přáteli vyjíždí ale na lov výhradně až do severočeských Valkeřic, kde je také členem, jelikož o svoji honitbu na Slánsku s kolegy před časem přišli.

Čtěte také: Lesní zvěř by bez pomoci myslivců strádala