Domácí hamburger s půlkilovou náplní masa obložený zeleninou by jistě stačil k obědu dvěma lidem, ale borci seřazení na pódiu ho zvládli spolykat bez větších obtíží.

"Původně jsem se nechtěl zúčastnit, ale majitel restaurace Lukáš Zeman mě přemluvil," krčil rameny Maxijedlík, který měl čistý talíř jako první ze všech. V těsném závěsu skončil na stříbrné příčce loňský vítěz soutěže zvaný Vinca a třetí místo obsadil Michal Karabáček.

Právě tomuto borci patří velká poklona, protože se zúčastnil i další soutěže, pojídání ryb Surströmming. Ta se přesunula na vedlejší terasu, aby zápach a případné zvratky soutěžících neznechutily hosty pojídající hamburgery v hlavním prostoru před restaurací. Jako "dezert" mohli účastníci ochutnat sušené moučné červy s příchutí chilli nebo skořice, kterých Maxijedlík pozřel v březnu v Brně čtvrt kila za třicet minut.

Šílený rybí puch, srdečný smích obecenstva. Tak bylo na MonacuŠílený rybí puch, srdečný smích obecenstva. Tak bylo na MonacuZdroj: Deník/Romana NetolickáAle na prvním místě byly ryby. Vše odstartoval problém: snad proto, že kuchyň vaří pouze z čerstvých surovin, chybí v jejím vybavení otvírák na konzervy. Lukáš Zeman proto přinesl nůž a pinzetu na obracení masa s vírou, že si Maxijedlík s otevřením nafouknuté plechovky poradí. Ten, i když byl ustrojen do pláštěnky a rukavic, s údivem nadzvedl obočí při pomyšlení na výstřik zkvašeného rybího láku po zabodnutí nože do plechu.

Silný zápach 

Naštěstí se našel divák s kapesním nožem vybaveným otvírákem, a tak mohla nelibě vonící show začít. Skutečně kalný smrdutý lák vystříkl do výšky, ostatně tyto konzervy s neustále kvasícími sledi se nesmějí převážet v letadle kvůli obavám z výbuchu. Někteří lidé začali ustupovat, jiní se chytili za nos. Očekávali mnohé, ale tak silný zápach se dá jen těžko popsat.

"Cítíte to všichni? Tak v tom případě jste zdraví," zažertoval covidově Lukáš Zeman, který projevil značný moderátorský talent.

Šílený rybí puch, srdečný smích obecenstva. Tak bylo na MonacuŠílený rybí puch, srdečný smích obecenstva. Tak bylo na MonacuZdroj: Deník/Romana NetolickáOdhodlaní soutěžící se posadili za stůl a jejich úkolem bylo pozřít hamburgerovou housku s dvěma kousky sleďů. Kdo ji snědl a zapil odporně slaným lákem, vyhrál. Jaroslav Němec, který jako jediný na světě snědl celou konzervu i s kostmi a nálevem, opět nenašel konkurenta a s přehledem vyhrál. Ale i před ostatními pány je na místě pomyslně smeknout klobouk. Čtyři borci ze šesti bulku s rybou snědli a zapili ji nálevem. Stejně jako v předchozí soutěži bylo nutné zakřičet "restaurace Monaco", aby bylo jasné, že mají prázdná ústa.

Diváci byli nadšeni, obě klání provázel smích a povzbuzování. Oslovit Maxijedlíka byl od Lukáše Zemana skvělý nápad. "Chtěl bych poděkovat za nádhernou soutěž," vzkázal pořadatelům Jaroslav Němec před odjezdem do Bystrého u Poličky. Po dlouhé covidové odmlce se podle jeho slov začínají soutěže v pojídání obnovovat po celé republice, takže bude pokračovat ve svých exhibičních show. Vrcholem má být podzimní odjezd do amerického Los Angeles, kde se sympatický jedlík zúčastní klání v pojídání hot dogů.