Hasiči řešili celkem 126 událostí, z toho ve 102 případech se jednalo o spadlé stromy nebo větve. "Nejvíce výjezdů bylo na Benešovsku a Příbramsku, větrné počasí zasáhlo celý kraj. Zasahující hasiči a jejich operační středisko byli nejvíce vytíženi mezi 18. a 20. hodinou. V té době bylo ohlášeno 40 nových událostí, což je více než dlouhodobý průměrný počet zásahů za 24 hodin," informoval mluvčí středočeského hasičského záchranného sboru Jaroslav Gabriel.

V Mělníku, Čelákovicích a Mladé Boleslavi vítr poškodil plechové střechy rodinných či bytových domů. Hasiči je zafixovali na původním místě pomocí výškové nebo lezecké techniky. 

Ve Velimi, Kačici a Sudoměři počasí způsobilo problémy na rozvodech elektrické energie. Do posledně jmenované obce vyjížděla jednotka profesionálních hasičů z Bělé pod Bezdězem. V důsledku výpadku elektřiny zde došlo k zastavení cirkulačního čerpadla na topném systému v rodinném domě a z bezpečnostního ventilu unikala pára. Hasiči kotel bezpečně zajistili a předali majitelce. 

"Ve většině ostatních případů se jednalo o stromy či větve na vozovce, které krátkodobě způsobovaly dopravní komplikace na silnicích všech tříd, včetně dálnic. Průměrná délka práce hasičů byla u tohoto typu událostí 19 minut. Žádná z řešených událostí nezpůsobila zranění ani usmrcení člověka," dodává Jaroslav Gabriel. 

Slavnostní otevření prodloužené dálnice D4.
Nový pětikilometrový úsek dálnice D4 uleví především Dubenci

Silný vítr zapříčinil výpadky proudu a do terénu museli vyrazit energetici. Situace se v noci na pátek uklidnila a poruchy se daří opravovat. "Večer a noci se podařilo opravit poruchy a obnovit dodávky elektřiny dvou třetinám odběratelů, kterých se bezproudí způsobené silným větrem a deštěm dotklo. V současné době jsme stále v terénu a intenzivně pracujeme na obnovení zbývajících dodávek. Dispečink ČEZ Distribuce v současné době eviduje tři desítky poruch na vedení vysokého napětí a další desítky na napětí nízkém," uvádí mluvčí skupiny ČEZ Soňa Holingerová s tím, že situace se stabilizovala téměř ve všech regionech, velký posun nastal především v Ústeckém kraji a na Moravě.

"V terénu jsou i nadále poruchové čety Skupiny ČEZ a snaží se obnovit dodávky elektřiny co nejdříve, především se jedná o východ Čech (kraje Pardubický a Královéhradecký) i kraj Liberecký. Na pomoc jsme volali i subdodavatelské firmy a také přesouvali poruchové čety z lokalit, kde kalamita nezasáhla. Předpokládáme, že se nám většinu poruch podaří odstranit během dnešního dne, nicméně s nastávajícím víkendem mohou přibývat nová hlášení poruch, z důvodu, kdy se lidé budou vydávat na kontrolu svých rekreačních objektů. K dispozici pro hlášení poruch je bezplatná linka ČEZ Distribuce 800 850 860. Nejčastější příčinou poruch je strom či větve ve vedení nebo ulomené izolátory. Děkujeme všem, kdo ještě nesvítí, za trpělivost a žádáme o pochopení. Snažíme se dodávky elektřiny obnovit co nejdříve," dodává.

Ilustrační fotografie.
Revizi komínů by lidé neměli podceňovat

Markéta Lišková