Zářivky na 1. základní škole T. G. Masaryka Milevsko nedosahují potřebné intenzity, proto je škola musí kompletně vyměnit. Pomoci by k tomu měla dotace z ministerstva financí, o kterou Milevští usilují.

„V letech 2009 a 2010 jsme již začali s výměnou zářivek v nejfrekventovanějších učebnách. Použili jsme na to peníze z provozního rozpočtu školy. Ale protože se jedná o výměnu nejen ve všech kmenových i odborných učebnách, ale i v kabinetech, na chodbách, školní družině, školní jídelně, předpokládáme, že částka na kompletní výměnu by se pohybovala kolem tří milionů korun, kterou bychom se pokusili získat z grantu z ministerstva financí. Zde je desetiprocentní spoluúčast. Samozřejmě, že je to stejné jako s ostatními granty, není na ně právní nárok, ale je potřeba zkoušet získat finanční prostředky, kde se dá,“ říká ředitel 1. základní školy T. G. Masaryka Milevsko Martin Hrych.

Pokud peníze z ministerstva financí do Milevska nezamíří, škola bude ve výměně osvětlení pokračovat ze svého. Jak upozorňuje ředitel, jejich provozní prostředky nemohou pokrýt celkovou výměnu. „Proto jsme požádali Krajskou hygienickou stanici v Českých Budějovicích o časově omezenou výjimku, která nám byla povolena do konce roku 2011. Do této doby bychom chtěli dokončit výměnu, pokud se nám podaří získat grant. Jinak bychom museli požádat o prodloužení výjimky,“ doplňuje Martin Hrych.

Zářivkové osvětlení škola nainstalovala v roce 1983. „Jedná se tedy o soustavu, která je téměř třicet let stará a v zimních měsících se svítí po dobu celé výuky. V zářivkách jsou již nevratně poškozeny patice pro trubice, tlumivky i startery. Oprava je nerentabilní, proto jsme přistoupili k celkové výměně,“ uzavírá ředitel základní školy Martin Hrych.