Autorem zkoušek je společnost Cermat, která testy sestavila na základě novely školského zákona z loňského roku. Povinnost vypsat tuto přijímací zkoušku mají také školy, které dosud studenty přijímaly i bez ní nebo na základě svého vlastního testování, například talentových zkoušek či pohovorů.

Mezi takové školy patří třeba EKO Gymnázium Poděbrady a Střední odborná škola multimediálních studií, kde sice přijímací zkoušky vypisovali i v minulosti, nicméně trochu jinou formou.

Ilustrační foto.
Milovice tvoří plán, jaké bude město za deset let

„Na střední odbornou školu jsme vždy dělali náročné talentové přijímací zkoušky, na gymnázium pak přijímací testy a k tomu navíc pohovor," vysvětluje ředitel Zbyněk Lukavec. V jednotných přijímacích zkouškách však vidí určité pozitivum. „Je to tlak na žáky základních škol, aby se museli na přijetí na střední školu připravovat."

Zájemci o studium na této škole se přitom musí připravit na skutečnost, že kromě jednotných testů budou muset absolvovat také pohovor v případě gymnázia a talentové zkoušky v případě střední odborné školy.

Ne všechny střední školy se s jednotnými přijímačkami tak úplně ztotožňují. Petr Dostál, zástupce ředitele mladoboleslavského Gymnázia Dr. Josefa Pekaře, se například obává úrovně a obtížnosti zkoušek.

„Osobně bych preferoval spíš zkoušku SCIO, která fungovala, ta ale byla těžší a vsázela na jinou strategii," vysvětluje a poznamenává, že škola si pohrávala s myšlenkou vlastní přijímací zkoušky, která by doplnila tu plošnou. Nakonec od ní však upustila a v přijímacím řízení hodnotí pouze vysvědčení ze základní školy a mimoškolní činnost.

V sobotu skončila v Nymburce zcela ojedinělá kulturní událost, třídenní mezinárodní konference k 20. výročí úmrtí současného nejpřekládanějšího českého spisovatele Bohumila Hrabala.
O Bohumila Hrabala je ve světě stále velký zájem

Dalším problémem je absence spodní hranice, nutné pro přijetí studenta. Na základě výsledků totiž sice dojde k vytvoření pořadí uchazečů, na školách, které se potýkají s nedostatkem zájemců o studium, ale budou stejně automaticky přijati všichni.

Každá škola totiž chce obsadit všechna volná místa. Tato praxe ovšem popírá jeden z hlavních předpokladů, na nichž ministerstvo školství jednotné přijímačky staví, a sice že se na střední školy nedostanou žáci, kteří by s velkou pravděpodobností studium nedokončili.

A je tu i další háček, podle právního výkladu systém přijímání na střední školy na základě jednotných přijímacích testů platí pouze pro první kolo.

Pokud tedy škola nenabere dostatečný počet žáků napoprvé, v druhém kole je už může přijmout stejně jako dřív, tedy bez přijímaček. „V tomto smyslu jsou jednotné přijímačky poněkud nedotažené," upozorňuje Zbyněk Lukavec.

A jak se na jednotné přijímačky dívají ti, kterých se novinka dotýká nejvíce, tedy budoucí středoškoláci? Některým se například nelíbí skutečnost, že Cermat původně poskytoval informační servis pouze středním školám.

Letošní deváťáci si tak informace o zkouškách museli shánět sami. „Podrobnosti jsem si našel na internetu. Kvůli tomu, že testy se dělají z češtiny a matematiky, jsem navíc musel už v minulém roce začít docházet na doučování. Z matiky mám obavy," říká například Ondřej Lhotka, deváťák z Mladé Boleslavi.

Areál nymburské nemocnice.
Kraj nadále počítá s akutní péčí v nymburské nemocnici

Termíny testů státních přijímacích zkoušek:
První řádný termín - čtyřleté obory - 12. dubna 2017
První řádný termín - šestileté a osmileté obory - 18. dubna 2017
Druhý řádný termín - čtyřleté obory - 19. dubna 2017
Druhý řádný termín - šestileté a osmileté obory - 20. dubna 2017
První náhradní termín - 11. květen 2017
Druhý náhradní termín - 12. květen 2017

Tyto termíny se nevztahují na obory vzdělávání se závěrečnou zkouškou a s výučním listem a netýkají se ani klasických uměleckých škol a konzervatoří, kde se v lednu konaly talentové zkoušky.
Pro každé kolo budou připraveny jednotné testy z českého jazyka a literatury a matematiky, a to v provedení pro čtyřleté, šestileté a osmileté studium.