Osmnáctiletý Jan Ptáček studuje ústeckou stavební průmyslovku a ví, že udělal dobře. Kdysi uvažoval o strojařině, ale nakonec si vybral obor, který ho odmalička víc bavil. Jít si za svým, to je podle něj nejdůležitější rada pro žáky základních škol, když si mají vybrat střední školu. „Mně pomohlo, že jsem měl doma podporu,“ řekl student, který chce být projektantem.

V neděli 4. listopadu se jako školní dobrovolník účastnil v mostecké sportovní hale regionálního veletrhu středního vzdělávání Sokrates, kde se dětem a rodičům představují tři desítky středních škol z několika krajů.

Otevřeno je i dnes, vstup je volný. Očekává se zhruba dva tisíce návštěvníků. „Dceru se snažím nenápadně navést na správnou cestu, ale výběr školy bude nakonec její volba. Chce jít na diplomacii,“ přiblížila 36letá Kateřina, povoláním zdravotní sestra. Svůj obor dceři nevnucuje. „Hlavně aby byla spokojená,“ dodala. Veletrh má podle ní smysl. Školy se sešly na jednom místě a není třeba každou z nich objíždět při dnech otevřených dveří.

Mostecké sídliště Chánov, označované jako romské ghetto
Na sídlišti Chanov v neděli hořelo, muž utrpěl popáleniny

„Rodiče nejvíce zajímá uplatnění absolventů po ukončení vzdělávacího oboru,“ uvedla Soňa Valušková, zástupkyně ředitelky Vyšší odborné školy ekonomické, sociální a zdravotnické, Obchodní akademie, Střední pedagogické školy a Střední zdravotnické školy Most. Například praktických sester je ve zdravotnictví velký nedostatek, ale některé rodiny odrazuje náročnost profese.

Když pořadatelé s veletrhem před sedmnácti lety začínali, byla na Mostecku extrémně vysoká nezaměstnanost. Teď patří k nejnižším v historii. „Poslání veletrhu se nezměnilo. Je to jedna z mnoha aktivit na podporu vzdělanosti,“ prohlásil ředitel Okresní hospodářské komory Most Rudolf Jung.

Mladí se bojí matematiky

Komora dlouhodobě pomáhá propagovat technické vzdělávání a řemesla. V posledních letech zdůrazňuje důležitost matematiky, které se řada žáků snaží při výběru střední školy vyhnout.

Veletrh Sokrates měl v neděli otevřeno od 12 do 17 hodin, dnes je přístupný od 9 do 13 hodin. „Velmi se nám osvědčilo realizovat veletrh po dva dny, přičemž jedním z nich je neděle. Ta byla zvolena záměrně, aby veletrh mohli navštívit rodiče s dětmi a podrobně se seznámit s nabídkou oborů vystavujících škol. Druhý den je určen pro návštěvu jednotlivých základních škol, tedy žáky devátých tříd,“ vysvětlila ředitelka Úřadu práce v Mostě Veronika Kubalová.

Sobotní Technohraní ve Středisku volného času v Mostě.
FOTO: Ve Středisku volného času v Mostě připravili pro návštěvníky technohrátky

Akce je i pro dospělé, kteří mají zájem o studium na střední škole. Návštěvníci získají informace o vzdělávacích programech, učebních pomůckách, přijímacím řízení či o možnostech stravování a internátního ubytování. Školy z okresů Most, Louny, Chomutov, Teplice, Litoměřice, Ústí nad Labem, Liberec, Mělník, Turnov, Plzeň a Praha také ukazují část odborného výcviku, například roboty, 3D tiskárny, chemické pokusy, líčení či míchání nápojů. Kontaktní pracoviště úřadu práce nabízí na veletrhu mimo jiné informační brožuru s názvem Základkou to nekončí, kde jsou přehledné informace o školách a oborech středního vzdělávání v okrese Most pro školní rok 2019/2020.