Navíc je možné, že se protiepidemická opatření dotknou i dnů otevřených dveří. „My je máme naplánované na 6. a 7. listopadu. Ale zda se uskuteční, si netroufám odhadnout,“ řekl ředitel Střední průmyslové školy v Chrudimi František Mihulka s tím, že pokud by stále platilo, že se může na jednom místě setkat šest lidí, musely by se prohlídky školy a dílen konat v komorním složení – žák, rodiče a učitel.

Žena dezinfikuje židli 15. října 2020 na základní škole npr. Eliáše v Pardubicích
Bylo zřejmé, že školy zůstanou zavřené. Prymulovu slibu jejich zástupci nevěřili

Burzy středních škol se už měly uskutečnit v pardubickém Ideonu nebo v chrudimském Muzeu. Tam se měla chrudimská průmyslovka jako každoročně prezentovat. „Dopoledne chodili žáci s učiteli, ale upřímně řečeno, děti jen prolétly kolem, sebraly propagační materiály a rozházely je po okolí. Odpoledne, když se dostavili rodiče, to bylo mnohem lepší,“ dodal Mihulka. Jeho škola se tak letos ve větší míře musí soustředit na webovou nebo facebookovou prezentaci. Deváťáci od ní získávají také flash disky nebo papírové propagační materiály.

PŘEŽITÁ FORMA

Burzy středních škol se Hotelová škola Bohemia v Chrudimi zúčastňovala od nepaměti. Ředitel Martin Slezáček připouští, že se jejich zrušení může projevit na budoucím počtu studentů. Zároveň ale tuto formu prezentace pokládá za přežitou. „Myslím, že burzy neměly až takový efekt, navíc jsme museli platit nemalé peníze, bylo to kolem deseti tisíc korun. Budoucnost vidím v burzách on-line, u nás je pořádá škola Delta v Pardubicích. To je v době nejen covidové, ale i chřipkové epidemie správná cesta,“ podotkl Slezáček.

Ilustrační foto.
Domovy pro seniory hledají dobrovolníky. V záloze je armáda

Portál BurzaŠkol.Online vznikl jako studentský projekt na Střední škole informatiky a ekonomie DELTA v Pardubicích. Vznikal ve čtyřech lidech poslední zářijový týden .

„Koronavirus nám vzal zaběhanou platformu pro předávání informací. Pokusili jsme se to nahradit nástroji 21. století – on-line schůzkami. Snad se nám to povedlo,“ okomentovali novinku její autoři.