Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický může slavit své další vítězství. Do čela okresního výkonného výboru sociální demokracie na Pardubicku byl totiž zvolen předseda místní organizace Polabiny I. Leoš Malina, který má 
k němu rozhodně blíž než jeho protikandidát, současný krajský zastupitel a pardubický městský radní Vítězslav Novohradský.

NAPÍNAVÝ SOUBOJ 
O POST ŠÉFA OKRESU

Souboj o post šéfa okresu ČSSD byl velmi napínavý. Hlasovat se muselo dokonce čtyřikrát. A nakonec rozhodl jeden jediný hlas.

„Pardubicko potřebovalo změnu. Měli jsme problém
 s klesajícím koaličním potenciálem. Nyní chci Pardubicku vrátit volitelnost a dosáhnout lepších volebních výsledků než v případě předchozího vedení, za kterého se nám počet mandátů spíše snižoval," řekl Deníku nový předseda okresního výkonného výboru ČSSD na Pardubicku Leoš Malina.

„Mám v úmyslu pracovat jinak než předchozí okresní vedení. Chci začít budovat, nikoliv bourat. Nerad bych, aby ČSSD na Pardubicku byla vnímána jako strana jednoho muže, konkrétně Vítězslava Novohradského, což tak možná v poslední době trochu vypadalo. Proto pak uvnitř strany existovaly dva tábory, což se ostatně potvrdilo i při tajné volbě šéfa okresu," nechal se slyšet nový okresní šéf pardubické ČSSD Leoš Malina.

„ÚMORNÁ KONFERENCE, ALE I JEJÍ VÝSLEDEK"

„Byla to úmorná konference a stejně úmorný byl i její výsledek," konstatoval Vítězslav Novohradský, který byl po neúspěšné kandidatuře na šéfa okresu zvolen jedním z šesti místopředsedů okresního výkonného výboru ČSSD.

„Sociální demokracie na Pardubicku není a ani nikdy nebyla stranou jednoho muže. Vždycky tu rozhodoval okresní výkonný výbor ČSSD. Pokud si pan hejtman nebo snad někdo jiný myslí něco jiného, tak mi to nepřísluší komentovat. Kompetence předsedy okresního výkonného výboru jsou jasně vymezené stanovami," reagoval na dotaz Deníku Vítězslav Novohradský.

Tomu prý Leoš Malina plánuje nabídnout spolupráci. „Chci spolupracovat se všemi, co o to projeví zájem," zdůraznil nový okresní šéf ČSSD, který má před sebou celou řadu úkolů.

„Jedním 
z nich bude výběr vhodného kandidáta, který by za Pardubicko uspěl ve volbách do Poslanecké sněmovny. Nový šéf okresního výkonného výboru ČSSD bude jedním z těch, na nichž bude stát ten největší díl zodpovědnosti," nastínil Vítězslav Novohradský.

HEJTMAN SE PRÝ TĚŠÍ NA NORMÁLNÍ SPOLUPRÁCI

„Konečně si sociální demokraté i v Pardubicích uvědomují, že pokud nechtějí propadnout ve volbách do Poslanecké sněmovny a komunálních volbách, musí být v čele organizace důvěryhodní lidé, kteří budou respektovat demokratické principy a postupy standardní politické strany. Nikoliv vyhrožování, klientelismus a metody, které do české společnosti nepatří," komentoval výsledek vnitrostranických voleb na Pardubicku hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

„Ostatní části organizace ČSSD v Pardubickém kraji to pochopily už dávno, teď ke změnám přistoupili i kolegové z Pardubic a okolí. Už se těším na normální spolupráci," podotkl.

„Snad tedy končí podrazy a začíná normální práce politické strany," vyjádřil se hejtman Pardubického kraje. „Je to i silný vzkaz politickým partnerům, kdo je reálný reprezentant ČSSD," dodal Martin Netolický.

„Politika je záležitostí různých debat a argumentů. Za dvacet let v ní jsem poznal, že názory většiny i menšiny mohou mít jepičí život," řekl Vítězslav Novohradský.