Je to nekonečný příběh. Kam umístit několik metrů vysoká plátna zobrazující i nejmenší detaily výjevů z dějin slovanských národů? Nejslavnější dílo malíře Alfonse Muchy, slavnou Slovanskou epopej, restaurátoři uschovali do depozitáře v Praze, na čas by se však mohly obrazy vrátit do Moravského Krumlova na Znojemsku. Na tamním zámku mohli lidé dílo obdivovat mezi lety 1963 a 2011.

Epopej nyní patří hlavnímu městu Praze. Pracovní skupina, ve které je i radní pro kulturu Hana Třeštíková, nyní řeší, kam dílo umístit. O místu zatím nerozhodla, ale je možné, že se na krátkou dobu vrátí do Moravského Krumlova. „Nové vedení města chce zvážit veškeré možné alternativy. Pro krátkodobější účel je jednou z variant i Moravský Krumlov,“ potvrdil mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman. Cílem však je podle něj, aby Epopej v dlouhodobém horizontu zůstala v Praze.

Slovanská epopej na brněnském výstavišti, ilustrační foto.
Slovanská epopej z Brna putovala do depozitáře

První muž Moravského Krumlova Tomáš Třetina tvrdí, že na možnosti, které zvažuje Praha, Krumlov pochopitelně reaguje. „Vyjednáváme se zástupci hlavního města o možném umístění Epopeje na našem zámku. Magistrát má jednoznačné podmínky pro umístění pláten na zámku, které musíme splnit. Proto připravujeme nákladné podkladové materiály a budeme jednat s vedením kraje o dalším postupu,“ naznačil Třetina.

Radost z případného návratu neskrývá bývalý dlouholetý starosta Moravského Krumlova, dnes důchodce Jaroslav Mokrý. „Pokud to není jen plácnutí do vody, byla by to skvělá věc. Prostory pro vystavení pláten tu odjakživa, i po odstěhování pláten, jistě jsou. Krumlov je totiž, přes všechny snahy, od té doby, co tu plátna nemáme, prakticky mrtvým městem,“ konstatoval Mokrý.

Veletrhy cestovního ruchu Go a Regiontour na brněnském výstavišti.
Veletrhy cestovního ruchu: prohlídka mongolské jurty, ochutnávka domácích dobrot

Sama pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková nechtěla Deníku Rovnost situaci kolem pláten příliš komentovat. „Další jednání o Epopeji bude koncem ledna. Více v tuto chvíli nebudu věc komentovat,“ řekla Třeštíková.

V únoru má pokračovat jednání o vlastnictví Slovanské epopeje mezi Prahou a malířovým vnukem Johnem Muchou, který si na dílo nárokuje práva. V minulém roce část pláten mohli zhlédnout lidé na brněnském výstavišti. Výstava byla navíc doplněna o Muchovy plakáty.

Pivní lázně. Ilustrační foto.
Do piva se naloží a mohou ho i popíjet. Ve Znojmě vzniknou nové lázně

Od šedesátých let minulého století do roku 2011 bylo dvacet pláten epopeje vystaveno v Moravském Krumlově na Znojemsku.