Loket trvá na tom, aby zdejší průmyslovka ve městě zůstala, a ani Nejdek se místní střední odborné školy a učiliště nechce vzdát. „Zásadně s tím nesouhlasíme. Moc nás mrzí, že kraj neměl ani tu slušnost nás o tomto záměru osobně informovat,“ stojí mimo jiné v prohlášení města. Nejdek a Loket navíc zdůrazňují, že města měla a mají do tohoto záměru co mluvit. Místostarosta Lokte Petr Zahradníček (TOP 09) upozornil, že jednou z hlavních priorit Programového prohlášení krajské rady je „Komunikace s občany Karlovarského kraje, se starostkami a starosty obcí a měst za účelem aktivního podílu všech zainteresovaných na řešení problémů.“

V souvislosti se schvalovacím procesem Úpravy oborové struktury středního školství v kraji na mimořádném zastupitelstvu 1. listopadu vypadá programová priorita jako opravdu velmi špatný vtip. O procesu postupného zániku středních škol a učilišť v Nejdku, Lokti, Dalovicích a Horním Slavkově se totiž vedení kraje místním samosprávám ani nezmínilo, natož aby s nimi tento problém jakkoliv řešilo!“ upozorňuje na rozpor mezi slovy a činy hejtmanství Petr Zahradníček. Protestují i učitelé. „Je to likvidace učňovského školství a škol zaměřených na řemesla. Uříznete stonek tam, kde klíčí,“ argumentovala na krajském zastupitelstvu učitelka nejdecké střední školy Marcela Polcarová.

Ilustrační foto
Nechceme zrušení školy, zní nesouhlas z Lokte

Také pedagogové dalovické zemědělské průmyslovky, která se má přestěhovat do Chebu, jsou rozhodnutím kraje zaskočeni. „Argumenty krajského radního Bradáče jsou zcela soukromého charakteru. Dovolím upozornit na fakt, že s panem ředitelem školního statku v Chebu zřejmě vysedávají na stejném posedu a vymýšlejí, jak oživit studium Agropodnikání v Chebu. V předběžném průzkumu na naší škole vyšlo, že většina studentů bude volit přechod na jiné studijní obory v Karlových Varech, a tak se domnívám, že studium oboru Agropodnikání v kraji zcela zanikne. Naši studenti budou muset dojíždět do školy 55 kilometrů, což je pro mnoho rodin ekonomicky nezvladatelné. Vím, že v Chebu je internát, ale i to jsou velké náklady. Navíc po diskusi s pedagogy SzeŠ v Dalovicích je zřejmé, že pro každého z nich je ekonomicky nepřijatelné dojíždět do Chebu a raději budou hledat zaměstnání jinde. Není tedy zcela jisté, jak bude personálně zajištěna výuka v Chebu,“ zdůraznila jedna ze zdejších učitelek.

Krajský radní Bradáč se nyní snaží emoce klidnit. „Pokud dojde k úpravám v oborové skladbě, bude to proces postupný, racionální a civilizovaný. Bude vždy řešen s dotčenými školami, s cílem zlepšit podmínky a prostředí pro studium včetně výsledků vzdělávacích procesů, a to tak, aby nedošlo k poškození zájmů ani žáků, ani zaměstnanců,“ uvedl.

Ilustrační foto
Reforma školství v kraji bude pokračovat. Na řadě jsou gymnázia