České reprezentantky v curlingu vedly v Plzni v úvodním utkání kvalifikace o postup na olympijské hry nad velkým favoritem turnaje Čínou už 6:2, ale soupeř dokázal srovnat na 6:6.

O výsledku tak rozhodoval takzvaný extraend a v něm domácí reprezentantky neustály silný tlak Číňanek a prohrály těsně 6:7.

Po oboustranně opatrném začátku, kdy se obě družstva seznamovala s ledem v hale Kooperativy, se začaly prosazovat Češky, které postupně navýšily své vedení na 5:1 a posléze na 6:2.

hokej extraliga HC Škoda Plzeň x BK Mladá Boleslav
Co šest střel, to gól. Zničení Boleslavi řídil Gulaš

„Soupeř na začátku chyboval a my jsme z toho vytěžily nějaké body. A také vedení, které vypadalo velice slibně,“ popsal první polovinu zápasu trenér české ženské reprezentace Karel Kubeška.

Potom ale Číňanky ukázaly svoji sílu a začaly potvrzovat roli favorita. „Soupeř se chytil, a my jsme naopak nezahrály pár důležitých kamenů. Občas je těžké udržet vedení, najednou se přiblíží pocit vítězství. Udělaly jsme tři závažné chyby, které nás stály zápas,“ litoval český kouč.

Ve zbývajících zápasech prvního dne kvalifikace porazilo Lotyšsko tým Německa 10:5 a Dánky si poradily s Itálií 7:4. Češky ve středu nastoupí proti Lotyšsku a Německu.

Středeční program:Ženy –  8.00: Česká republika – Lotyšsko, Finsko – Čína, Německo –  Dánsko, 16.00: Německo – Česká republika, Itálie – Finsko, Čína – Lotyšsko.
Muži – 12.00: Itálie – Čína, Nizozemsko – Německo, Dánsko – Česká republika, Rusko – Finsko, 20.00: Nizozemsko – Finsko, Dánsko – Čína, Rusko – Itálie, Německo – Česká republika.