Důvodem zastavení provozu, které, jak všichni věří, by mohlo být dočasné, je skutečnost, že JHMD v neděli vypršela platnost osvědčení o bezpečnosti provozovatele dráhy. Firma na svých webových stránkách stručně informovala, že od pondělí 3. října nahradí osobní dopravu autobusy. Společnost JHMD je od 7. září v insolvenční řízení.

"Trávil jsem tu dětství a samozřejmě mě to mrzí," uvedl jeden z brigádníků, který se na poslední jízdě podílel. Stejně jako další fandové úzkokolejky ale věří, že se zase vlaky rozjedou. I když dodává, že na vydání licence je třeba ekonomická způsobilost firmy. A to je tak trochu ve hvězdách.

Jindřichohradecké místní dráhy. Ilustrační foto.
JHMD nasadí místo vlaků autobusy, pro vlaky na úzkokolejce nemá osvědčení

I další pracovníci - ještě současní nebo bývalí - poukazují na neefektivní vedení firmy, ale víc situaci nechtějí komentovat. "Je to absurdita. Firma dostala úzkokolejku od státu za jednu korunu, a teď ji vedení hodlá rozprodat a zpeněžit. Bývalé vedení byli srdcaři. Nemám k tomu dalších slov," uvedl jeden z mašinfírů.

Zdroj: Deník/Lenka Novotná

Naposledy se přijel s kamarády svézt úzkokolejkou Ondřej Soukup z Prahy: "Odpoledne jsme jeli do Nové Bystřice a zpět a teď ještě do Obrataně. Chtěl jsem se naposledy projet." Doplnil, že problém asi vznikl neefektivním vedením firmy a kraje zastavily tok peněz. "Samotná dráha na sebe jako turistická atrakce zjevně nevydělá," dodal.