Někteří se berou v letadle, jiní pod vodou, ale i Praha nabízí mnoho krásných a romantických i neobvyklých míst k sňatku. Určitě mezi ně patří například Pražské věže.

„V loňském roce jsme s touto novinkou začali a ukázalo se, že je zájem poměrně velký, takže letos pokračujeme. Páry se mohou nechat oddat na Petřínské rozhledně, ve Staroměstské mostecké věži či v Prašné bráně,“ vyjmenoval Martin Marcilis, manager Pražských věží, které spravuje společnost ABL.

Podle jeho slov jsou ceny za pronájem prostor různé. „Záleží na čase i místě. Vše se odvíjí od toho, kolik lidí v danou dobu věž navštěvuje, takže je určitě dražší zamluvit si o víkendu sňatek na Petřínské rozhledně, než ve všední den v mostecké věži,“ vysvětlil Marcilis.

Velká novinka se chystá pro bohaté páry dychtící po neobvyklém svatebním obřadu. Ty budou zřejmě již brzy moci těžit z jistých ekonomických obtíží Národního divadla. Jeho ředitel Ondřej Černý přišel s nápadem, jak pokladně Zlaté kapličky přilepšit. A souhlasí s ním i ministerstvo kultury. Černého vize je prostá – svatba pod širým nebem, na terasách ve stínu trig, s famózním výhledem na Hradčany a Staré Město. První snoubenci si tu své „ano“ budou moci říci zřejmě už příští rok v létě.

„Nejprve musí být dokončena oprava fasády,“ připomíná Černý a doufá, že chystaný projekt v budoucnu neurazí odbornou obec ani veřejnost. Poukazuje na fakt, že podobnou službu nabízí i Národní divadlo v Londýně.

Po diskusi s ministerstvem Černý zavrhl původní plán – pronajímat ke svatebním obřadům i vnitřní prostory Národního a Stavovského divadla v době letních prázdnin. Nápad se setkal i s vlnou nevole právě u odborné veřejnosti. V této souvislosti bylo uvažováno o taxe 90 tisíc korun za jeden obřad. Kolik by mohla stát svatba na střeše mezi trigami, Černý zatím neupřesnil. Jisté ale je, že částka bude minimálně stejně vysoká.

Žižkováci slavili „kamennou“

Nakonec ale po letech všichni zjistí, že není tak důležité, kde se svatba konala, ale zdali spolu pár zůstane a bude se mít rád i po desítkách let.

Tak se to povedlo třeba na Žižkově. Churchill právě hovořil o železné oponě, vzniklo valné shromáždění OSN a končil Norimberský proces. Psal se totiž rok 1946, když Bohumír a Lidka Vaňkovi a s nimi také Václav a Pavla Vostatkovi vstoupili do manželství. V úterý, po neuvěřitelných 65 letech, si symbolicky znovu řekli své „Ano“ při oslavě „kamenné“ svatby na žižkovské radnici v Praze 3.

Na Žižkově slaví každý rok několik párů svatby zlaté (50 let), diamantové (55 let). Loni přivítala radnice dokonce hned čtyři páry slavící 60 let společného soužití, tzv. smaragdovou svatbu. Nynější dvojitá oslava „kamenné“ svatby je však něco unikátního.

„Je to opravdu výjimečná událost. Kamenné svatby zde nemíváme každý rok, natož dvě najednou,“ řekl zástupce starosty Jiří Matušek, který obřad řídil.

Kromě „kamenných“ Vaňkových a Vostatkových oslavilo na radnici dalších šest párů své zlaté, diamantové a smaragdové výročí. Na památku všechny dostaly pamětní listy, dárkový balíček a dámy samozřejmě květiny. Při společném pohoštění v budově radnice se hodně vzpomínalo a všichni přítomní se ukázali jako praví žižkovští patrioti.


Tři sedmičky v datu svatby? Byla to náhoda

Brali se před čtyřmi lety a v oddacím listě mají tři sedmičky. Nosí jim štěstí? Zatím ano. Kristýna Lišková a Radek Zeis se vzali 7. 7. 2007.

Jak vás napadlo vzít se v tak dobře zapamatovatelné datum?
Byla to úplná náhoda. Chtěli jsme se brát poslední týden v červnu nebo první týden v červenci a tehdy to takhle vyšlo.

Takže to nebyl záměr? Některé páry kvůli vhodnému datu sňatku navštěvují astrology a nechávají dělat horoskopy.
Tak to ani náhodou, na toto nevěříme. I když mezi našimi známými jsou takové případy.

Jsou nějaké nevýhody třech sedmiček v datu svatby?

Jedna nevýhoda tenkrát byla. Lidé si dost často berou dovolenou první týden v červenci, protože jsou tam dva svátky. No a právě proto dost pozvaných hostů už mělo na první týden července naplánovanou dovolenou, takže nám na svatbu nemohli přijít. Včetně poloviny mé rodiny, která byla v zahraničí.

Výhodou ale je, že se svatební den dobře pamatuje, ne?
No manžel tvrdí, že si to datum samozřejmě pamatuje, ale už taky zapomněl. Sedmička je jeho šťastné číslo.

Narodila jsem se ve stejný den jako jeho maminka, takže si vlastně nemusí kvůli mně pamatovat žádné datum navíc („Kromě svátku, na který pravidelně zapomíná,“ usmívá se).

Přináší sedmičky štěstí v osobním životě?
Ani ne. Leč v osobním životě se nám stále daří. Ovšem pochybuji, že za to může datum naší svatby, tedy tři sedmičky.