Teplota v Olomouci spadla během zhruba 15 minut minut o více než tři stupně Celsia a namrzlo.

Podle meteorologů jsou zimní bouře celkem výjimečné a za poslední roky, kdy panovaly zimy nezimy, si lidé odvykli, že mohou přijít i do nížin.

„Bylo to velmi nepříjemné a přišlo to zcela nečekaně,“ popisoval vedoucí olomouckého cestmistrovství krajské správy silnic Jaroslav Loun.

„Programy, které nám hlídají počasí, nic takové nesignalizovaly. Na mapách žádný mrak, že bude sněžit, žádné varování jsme neviděli. Z ničeho nic přišel vítr a během chvilky napadly čtyři centimetry sněhu. Během půl hodiny se ochladilo o pět stupňů,“ dodal.

Olomoucká MHD. Ilustrační foto
V olomoucké MHD budou lidé nad 65 let jezdit zdarma
Požár střechy rodinného domu ve Střeni
VIDEO: Požár ve Střeni poničil rodinný dům

Blesky na více místech

Podle vedoucího Regionálního předpovědního pracoviště ČHMÚ Ostrava Romana Volného jde o projevy klasické zimní bouřky.

„Včera se toto objevovalo v různých podobách na vícero místech České republiky,“ vysvětloval odborník.
Nejde však o nic mimořádného, zimní bouře se čas od času vyskytnou. „Pravdou je, že nebývají příliš časté,“ upozornil Volný.

I když ze zaznamenaných elektrických výbojů ze sítě Blitzortung sice není vidět blesky přímo v Olomouci, podle klimatologů je možné, že se před 19.hodinou skutečně objevily i na Olomoucku.

"Nedá se vyloučit, že výboje, které byly zaznamenány i ve Východních Čechách, byly i na Olomoucku. Tato šance je docela velká. Počasí tomu napovídalo,“ komentoval situaci vedoucí Oddělení meteorologie a klimatologie ČHMÚ Ostrava Pavel Lipina.

V minulých letech bylo sněhových bouří v České republice minimum, spíše žádné.

„Nebyly pořádné zimy, například na Lysé hoře nenapadl za poslední čtyři roky ani metr sněhu, zatímco teď tam leží dva metry. Nejde o žádný extrém, ale průměr. Máme tady průměrnou zimu, od které jsme si odvykli,“ usmál se Pavel Lipina.

První olomoucký elektrobus.
Do elektrobusu v Olomouci musíte bez rukavice, jinak neotevře
Ilustrační foto
Olomoucko je na prahu epidemie. A nástup může být masivní