Sněžka nemá podle zástupců Správy Krkonošského národního parku (KRNAP) ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry a je pro středoevropské horstvo vzácný. Podle meteorologů je proto klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších. Odborníci takový typ hory nazývají karlingem nebo také matterhornem, podle názvu alpské hory.

U hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo dnes ráno zataženo, silná mlha, kolem pěti pod nulou a vítr v nárazech dosahoval rychlosti 54 kilometrů za hodinu, uvedla na webu Horská služba Krkonoše.

Ilustrační foto
Česko čeká deštivý a větrný týden. Mělo by se ale oteplit

Kabinová lanovka na Sněžku má dva úseky, z Pece na Růžovou horu a z Růžové hory na Sněžku. Může být v provozu do rychlosti větru 60 kilometrů za hodinu. Podle vlekařů lanovka v dubnu jezdí kvůli pravidelné údržbě jen o víkendech a svátcích v závislosti na počasí. Letní sezonu a tedy pravidelný provoz zahájí opět v sobotu 30. dubna.

V Krkonoších nadále platí první stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové mezinárodní stupnice. Na hřebenech hor je 80 až 120 centimetrů sněhu, informovala dnes na webu krkonošská horská služba. Na ledovou krustu napadlo za posledních 24 hodin 20 centimetrů nového sněhu v kombinaci s jihozápadním větrem. Více sněhu je proto uloženo na některých závětrných svazích, žlabech a odtrhových zónách.

Meteorologové pro dnešek v Krkonoších předpovídají většinou zataženo, občas slabé sněžení, postupně nad 1100 metrů srážky sněhové, večer srážky jen místy. Nejvyšší denní teploty mají být nad nulou, mezi jedním až čtyřmi stupni Celsia. Vítr by měl během dne slábnout.