Z Drinkmánie chtějí její organizátoři udělat pravidelnou soutěž. „Příště bychom ji chtěli zorganizovat někdy v létě, venku před obchodem. Bude větší a pro více návštěvníků, nejen pro zákazníky Makra,“ informuje ředitel obchodu Miroslav Králík. Soutěží chtějí především nalákat své budoucí zákazníky z restaurací a barů. „Proto podporujeme také spolupráci se školami, tedy s lidmi, kteří tam budou později pracovat,“ sděluje Králík.

„Soutěží proti sobě pět dvojic barmanů. Vždy jeden zkušenější a méně zkušený. Páry musí namíchat tři druhy nápojů. Nealkolkolický, teplý a alkoholický připravovaný v šejkru. V alkoholickém musí být alespoň jeden druh ochuceného sirupu,“ popisuje pravidla soutěže člen asociace číšníků Radek Bušina. Drinky připravují jak profesionální barmani, tak studenti, kteří se za bar teprve chystají. Všude panuje uvolněná nálada. Většina soutěžících se mezi sebou zná z předešlých soutěží. „Jsme tady jedna parta, není to o rivalitě. Oslavujeme i výhru někoho jiného,“ říká jeden ze soutěžících Lukáš Vala.

Chuť i vzhled

První nápoj, který můžou diváci ochutnat je nealkoholický. Připravené nápoje mohou ochutnat i zákazníci obchodu. Hostesky je roznášejí v malých kelímcích. „Moc mi chutnal. Je to výborný nápad takto oživovat lidem nákupy,“ myslí si Jarmila Kameníková, která ochutnala broskvový drink s tonikem. Odborná čtyřčlenná porota kvalitu hodnotí podle přípravy, chuti a vzhledu. Důležité je také dodržení receptury, kterou museli barmani předem nahlásit.

I když se soutěžící mezi sebou znají a na soutěže jezdí často, je na nich vidět, že jsou hodně nervózní. Klepou se jim ruce, není nouze ani o rozbité skleničky. „Soutěžíme už dlouho, recepty si připravujeme ve škole několik týdnů dopředu. Přesto mám pokaždé strach,“ sděluje učitelka střední školy v Bzenci Zuzana Janovská, která se účastní se svou studentkou. Během přípravy Čokoládové touhy jí navíc zklame technika. Hořák na flambovacím stole prostě nechce chytnout. Horkou čokoládu se smetanou a chilli musí nakonec připravit na náhradní plotýnce.

Když se porota rozhoduje, kdo vyhraje, soutěžící, profesionální barmani Lukáš Vala a David Němec, žonglují s lahvemi. Nakonec je i zapálí a plivají oheň. „Recept, jak oheň děláme, neřeknu, je to ale docela nebezpečná zábava. Nedávno jsem při tom přišel o vousy,“ sděluje Vala.

Soutěž vyhrává tým, který si říká Kovbojové z Charbulky. Učitel Richard Nezyba a jeho studentka Věra Holátová zaujali porotu hlavně svým teplým Trampským punčem. „Dáváme tam bílé víno, třešňovici, ananasovou šťávu a vanilkový a jahodový sirup, nakonec patří horká voda. Je to takový vylepšený normální punč,“ popisuje recept jeho autor Nezyba. Pro inspiraci si chodí především do školy, kde si nápoje i zkouší míchat. „Využívám také své zkušenosti z dob, kdy jsem provozoval svůj vlastní bar,“ informuje Nezyba.