Roztleskávačka Radka Staňková se chystá na mistrovství světa stejně jako jachtaři Veronika Cibulková, Vojtěch Cibulka, Jakub Dobrý a František Viták či lyžař Václav Kosnar závodící v disciplíně ice cross downhill. Na mistrovství světa v dráhové cyklistice vyrazí do Holandska Pavel Kelemen a na mistrovství Evropy jezdci Automoto klubu Pačejov.

Všichni sportovci budou mít na dresech logo Plzeňského kraje – hejtmanství je totiž podpořilo z dotací připravených právě pro reprezentanty. Rozdělí si 409 tisíc korun. „Podmínkou žádosti je, aby se sportovec na mistrovství kvalifikoval a prokázal, jaké náklady s tím jsou spojené. Pětičlenná komise pak rozhoduje, jestli podmínky splnil,“ vysvětlil hejtman Josef Bernard.

Studentka ZČU Tereza Petržilková v sobotu startovala na halovém mistrovství světa v atletice v Birminghamu jako členka české štafety na 4x400m. Dívky skončily sedmé a Terezin klub AK Škoda Plzeň je nadšený z obřího úspěchu.
Univerzitní sportovci budou Western Stars

Grant je nově otevřený a chystá se sportovce letos podpořit víckrát. „Udělali jsme změnu, letos je možné žádat třikrát. Lidé se na to hodně ptají i když ještě nejsou třeba kvalifikováni, doporučujeme výzvy sledovat v našem systému eDotace,“ dodal hejtman.

Kraj řadí podporu sportu k prioritám, hejtman se včera zúčastnil představení sportovního programu Western Stars Západočeské univerzity v Plzni. „Univerzita jde správným směrem, chce se zatraktivnit i pro studenty z jiných zemí a měla by tedy mít i silné sportovní zázemí,“ míní hejtman.