Historická budova s rytým letopočtem 1581 je jednou z nejvíce ohrožených nemovitých památek na Vysočině. Naposledy byla výrazně upravena po požáru v roce 1957, poté už se střídali jen její majitelé, kteří se do velkých oprav nepouštěli.

„Zdivo je narušeno četnými trhlinami způsobenými vlhkostí a zemním tlakem. Kritický je stav zejména severní zdi, na níž je patrné výrazné vychýlení. Jelikož je přízemí v současnosti přibližně 120 centimetrů pod úrovní okolního terénu, do objektu zatéká a na jaře je přízemí zatopeno až do výšky přibližně 80 centimetrů. Statika objektu je dále narušena zemním tlakem navýšené, intenzivně zatěžované přilehlé komunikace,“ popsala aktuální stav mluvčí telčského pracoviště Národního památkového ústavu Ilona Ampapová.

Ilustrační foto.
Řidič nedával pozor při řízení. Škoda na třech bouraných autech je 140 tisíc

Nyní rychtářský špýchar patří pod obec, která od srpna zahájí první etapu potřebné rekonstrukce. „Opravovat budeme obvodové zdi a ještě bude součástí oprav také realizace odvodnění,“ přiblížila zlepšení stavu historické budovy Miroslava Bártů, starostka obce Suchá, pod níž Prostředkovice spadají. Kvůli rekonstrukci a pohybu stavební techniky bude upraven také provoz na přilehlé silnici.

První část oprav vyjde celkem na půl milionu korun, zda se bude v renovování pokračovat i později starostka obce zatím neví. „Druhá etapa záleží na tom, jak se rozhodne nové zastupitelstvo obce, takže jakým způsobem se bude dál pokračovat zatím nevíme,“ dodala závěrem Miroslava Bártů.

Místo potlesku slyšeli fotbalisté Zbrojovky (v červeném) v prvním utkání Fortuna:Národní ligy pískot. Brněnský celek podlehl na domácím hřišti Jihlavě 1:3.
Fantastický start. Vysočina rozstřílela Zbrojovku