Jasný výsledek sedmapadesátiletého Koštiala překvapil. „Očekával jsem vyrovnanější partii,“ přiznal vítěz. Usedne do senátorského křesla za Jana Hajdu (ČSSD), který zemřel letos na konci února. Jeho post zůstal neobsazený.

Výsledek byl jednoznačný. Kdy jste začal tušit, že vyhrajete?
Jsem trochu skeptik, začal jsem věřit až po sečtení zhruba šedesáti procent hlasů. Sledoval jsem pozorně výsledky přímo v důležité Břeclavi, kde jsem takovou podporu voličů opravdu nečekal.

V okresním městě jste jako starosta Mikulova porazil Břeclavana Libora Nazarčuka. Jak si to vysvětlujete?
Myslel jsem si, že výsledek v Břeclavi bude těsný. Byla tam i výzva k jakémusi patriotismu Břeclavanů. Čemuž rozumím. Že jsem tam získal o nějakých šest set hlasů víc než domácí kandidát, tak bylo velké překvapení. Všem voličům děkuji.

Nový senátor za Břeclavsko Rostislav Koštial.
Senátorem se stal Koštial. Nazarčuk ztratil i domácí Břeclav



Potvrdila se vaše slova, že nepůjde o souboj měst a regionů.
Už řadu let vnímám jakousi empatii Břeclavanů k Mikulovu. Jezdí k nám pod Pálavu na řadu akcí. Myslím, že řada z nich má pocit, že z radnice dvanáct let spravujeme Mikulov dobře.

V senátních volbách slaví ODS, svezl jste se na vlně?
Lidé z ODS vrací tradiční straně tu správnou tvář. Je čitelná. Hnutí kolem Andreje Babiše se naši stranu nepodařilo dehonestovat. Doufám, že voliči postupně začnou ustupovat od dobrodružství s různými novými hnutími. Důvěra se musí budovat léta.

Průběžné výsledky jste sledoval na radnici. Kde jste úspěch oslavil?
Na oslavy nejsem. Navíc jsem trochu unavený. Mě a kolegy ještě čeká doladění nového vedení radnice v Mikulově.

Nový senátor za Břeclavsko Rostislav Koštial.
Do Senátu míří Koštial. Nazarčuka porazil o téměř pět tisíc hlasů



Už před volbami zazněly kritické hlasy kvůli vaší možné kumulaci politických funkcí. Vedete město, jste krajský zastupitel, nyní míříte do Senátu. Jak to zvládnete?
Myslím, že post starosty města a senátora jde propojit a časově skloubit. Jsem zvyklý pracovat na plno. Může to být i výhoda pro region, budu stále v těsném kontaktu. Pokud bych cítil, že začínám něco šidit, zvážím, že se některého mandátu vzdám.

Co uděláte jako první po zasednutí do senátorského křesla?
Nejdřív se zorientuji, potom budu usilovat o místo v zemědělském výboru, který se našeho regionu týká nejvíc.

Už víte, kde budete mít senátorskou kancelář?
Možná jich bude víc, uvidím podle možností. V Mikulově jsem doma, rád bych navštěvoval i klíčová města Břeclav, Hustopeče a Pohořelice.

Bezobalová prodejna. Ilustrační foto
Nový trend v obchodech? Nakoupí do svého, nepotřebují jednorázové obaly