Požadují zaručený nárůst tarifních platů o deset procent, a to od prvního ledna příštího roku. „Do stávky se mají zapojit školy na Hodonínsku, Veselsku i Kyjovsku. Jejich počet bychom měli znát v úterý odpoledne, každopádně jich bude spousta,“ sdělila v pondělí hodonínská pedagožka a koordinátorka stávky na Hodonínsku Anděla Zbořilová.

Stávkovat budou třeba učitelé hodonínské obchodní akademie, která tak zůstane zavřená. Zůstat doma mohou i studenti vyššího gymnázia. „Výuka žáků nižšího gymnázia bude v omezeném režimu podle zvláštního rozvrhu. Vyučování se koná v rozsahu čtyř vyučovacích hodin od osmi hodin do půl dvanácté, obědy pro žáky nižšího gymnázia jsou zajištěné po konci vyučování,“ upozornil ředitel hodonínského Gymnázia a Obchodní akademie Jan Marenčík.

Ve středu budou v některých školách prázdné lavice. Kvůli stávce učitelů. Ilustrační foto.
Stávka zavře školy. Nezbyde mi než hlídat děti na dálku přes telefon, říká rodič

Studentům ve Střední škole průmyslové a umělecké v Hodoníně stravu na středu odhlašují. Ruší se i výuka. Pedagogičtí pracovníci se totiž do protestu zapojili v takovém počtu, že vedení školy nemá možnost jinak zajistit vyučování.

Ve Středním odborném učilišti v Kyjově morálně podpořili požadavky odborářů a pedagogické komory, ale žáci musí počítat s běžným středečním rozvrhem.

Halloween v hodonínské zoo.
Týden ve fotografii: děti pod gilotinou nebo Brno zasněžené vánočními vločkami

Základní i mateřské školy zůstanou podle mluvčího hodonínské radnice Josefa Horníčka v provozu. „Pouze v mateřské škole Mozaika se odbory přihlásí k podpoře stávky. Podobně se do akce zapojí v základní škole Mírové náměstí, kde chtějí učitelé vyhlásit podporu stávce. Výuka i družina budou fungovat,“ ujistil Horníček.

Juraj Dovala z Hodonína se svěřil, že důsledky stávky bude řešit až ve chvíli, kdy ho vedení školy bude informovat o tom, že má dětem zajistit hlídání. „Chápu a akceptuji, že pedagogové bojují za svá práva a proti tomu, aby jejich práce vysokoškolsky vzdělaných lidí nebyla podhodnocená. Výchova dětí je posláním, u kterého jde o budoucnost společnosti,“ prohlásil Dovala.

Ilustrační foto
Šestnáctiletý mladík na útěku se opil do "bezvědomí". Nadýchal 1,6 promile

Naopak v Kyjově i ve Veselí nad Moravou se podle mluvčích tamních radnic žádná ze základních škol do stávky nezapojí.