Na slavnou pouť zasvěcenou patronce zdejšího kostela Maří Magdaléně přijíždí každoročně tisíce věřících, ale také turistů. Od nadcházejícího pátku do neděle se lidé opravdu nebudou nudit. Akce proběhne hlavně na ploše nově rekonstruovaného Parku PZKO.

„Mám velkou radost, že se můžeme po době covidového omezení vrátit k naši tradici a potkat se nejen s místními občany, ale i rozvětvenými rodinami Stonavských, kteří v minulosti museli kvůli těžbě obec opustit a přestěhovat se jinam. Přesto se stále rádi vracejí a udržují s námi kontakty,“ říká starosta Stonavy Ondřej Feber.

Stovky přihlížejících byly svědky válečné vřavy,  do níž se na italské straně zapojily jak nově zrozené jednotky československých legií, tak straně Rakouska-Uherska řada pluků formovaných nebo doplňovaných v Českých zemích.
VIDEO: U Metuje se strhla válečná vřava. Jako před 104 lety na Piavě

Stonavská pouť se koná od roku 1911, takže letos slaví 111. výročí. Tradice se přerušila jen jednou, během covidu, dokonce i za světových válek se slavnosti konaly, byť omezeně na půdě kostela bez venkovní zábavy a stánkového prodeje.

Starosta Feber také vzpomíná na to, že za doby socialismu byly poutě pokaždé jiné. Jednou „Strana“ povolila kolotoče, jindy nepovolila žádné atrakce. „S velkým rozmachem pořádáme poutě od roku 1991, kdy byla tato slavnost spojená s biřmováním za účasti biskupa Josefa Hrdličky z Olomouce. Naše farnost tehdy patřila pod olomouckou arcidiecézi, ostravsko-opavská diecéze byla založena až později, v roce 1996,“ doplňuje Feber.

Letošní program

V sobotu proběhne ve zdejší sportovní hale od 9 do 15 hodin florbalový turnaj Bernard Cup. Na 18. hodinu je před budovou radnice připraven výstřel z historického děla a od 18.30 pak za budovou radnice tradiční soutěž v kosení kosou o hodnotné ceny. Starosta dá vždy pro tuto příležitost uvařit starostovské pivo, kterým se mohou svlažit všichni závodníci a fanoušci.

Zavzpomínat si na mládí či dospívání mohli návštěvníci Retro music party v mikulovském amfiteátru.
OBRAZEM: Nejen Fun Factory. Na obří diskotéce v Mikulově řádily stovky lidí

V neděli začne od 14 hodin tradiční estráda v podání Hornické kapely Stonava. Od 16.30 vystoupí Petr Muk Revival, od 19 zazpívá Olga Lounová, kterou vystřídá diskotéka pod širým nebem a pouťové slavnosti završí ve 22 hodin ohňostroj. Po celou dobu probíhá stánkový prodej. Vše doplní klasické pouťové atrakce. Posvícenské mše svaté budou probíhat dle rozpisu stonavské farnosti. 

Letošní pouť připadne na dva dny - 23. a 24. července, ale zábava začne už v pátek 22. črvence, kdy se ve 14 hodin v centru obce roztočí 14 kolotočů. „Ve Stonavě zajišťujeme zábavný program již mnoho let a s obcí jsme se dohodli na jednotné ceně 40 korun za svezení na každé atrakci,“ uvedl majitel Lunaparku Černý korzár Václav Tvardek.