Martin Borovička je profesionální řidič z Lutína. Bláznivou stopařku, jak mnozí jeho kolegové ženu přezdívají, při svých cestách potkává téměř denně. „Poprvé, když se nastěhovala na ubytovnu v Lutíně. Pak začala stávat u parku ve směru na Slatinice nebo na konci obce směrem na Olomouc,“ prozradil Deníku.

Nález letecké pumy v brněnských Bosonohách.
Evakuace obyvatel v Brně: ve výkopu našli pumu, zneškodnění ztížil déšť

Na první pohled žena nedělá nic špatného. Stopuje auta. Ovšem způsob, jakým si vynucuje jejich zastavení, je přinejmenším podivný. Někdy neváhá doslova skočit před rozjetý vůz, nehledě na to, zda jde o osobák, nebo kamion. Jindy čeká na svůj odvoz uprostřed kruhového objezdu či křižovatky.

Nezřídka se pohybuje také u dálnice poblíž exitu na Hněvotín. „Když auta zastavují u sjezdu z D35 a dávají přednost při odbočování, tahle paní bez dovolení vleze dovnitř a vynucuje si svezení,“ popsal Borovička.

Zvednutý prostředníček a silný zápach

Jeho slova potvrzují příspěvky a komentáře desítek dalších členů facebookové skupiny „Dopravní Info Olomouc Kraj +100km (Nehody, policejní hlídky)“. Na tuto stopařku v ní řidiči upozorňují i několikrát denně, když na sebe strhává pozornost třeba v Olomouci nebo na Prostějovsku. Na lidi za volantem prý mimo jiné zvedá prostředníček. Ti ochotnější, kteří ji z dobré vůle svezli, se setkali se silným zápachem, vyprávěním nesmyslů či různými urážkami.

Noční klub Techtle Mechtle.
Vyhrožovali mi pobodáním, svěřila se dívka, která nechtěně nakazila lidi v klubu

Na nebezpečné počínání ženy byla v minulosti upozorněna policie. Zástupci obvodního oddělení Lutín zaznamenali několik oznámení souvisejících se skákáním stopařky do vozovky.

„Jednání řešili domluvou i příkazem na místě,“ informoval policejní mluvčí Libor Hejtman s tím, že chodec musí dodržovat předepsaná pravidla. Za jejich porušení hrozí na místě až dvoutisícová pokuta. Z té si však stopařka očividně nevzala žádné ponaučení a bezpečnost silničního provozu ohrožuje dál.

Motoristé se shodují, že stejnou ženu před lety potkávali u Vysokého Mýta či ve Svitavách. Že nejde o rodilou obyvatelku Lutína, potvrdil starosta obce Jakub Chrást. „O paní vím pouze to, že tu žije na ubytovně, často stopuje do všech směrů a nijak se neúčastní veřejného života,“ řekl.

Tajemný obsah tašek

Jako řidič se s ní rovněž setkává, osobně si však závažnějšího prohřešku nevšiml. „Vždy jen třeba nevhodně gestikuluje. Ani na obecní úřad dosud nedorazil žádný podnět,“ reagoval. Na sociálních sítích v souvislosti se stopařkou z Lutína zaznamenal spíše jen vtipné poznámky. Předmětem zájmu se staly například její tašky s tajemným obsahem. „V nich vozí duše řidičů, kteří ji svezli,“ odlehčil veřejnou diskuzi uživatel Libor Dřímalka.

Ilustrační foto.
Dětský tábor na Novojičínsku: Zvracení, průjmy, kolapsy a děti v nemocnicích

Žena o sobě údajně vypráví, že je učitelkou mentálně postižených dětí. Pomoc ale nejspíš potřebuje sama. Těžko však říct, zda je vážně nemocná, nebo jen drzá. Každopádně řidiči by na její nevhodné chování měli upozorňovat především policii než sociální sítě.

„Jakékoliv natáčení ano, ale kamerou ve vozidle a ne mobilem v ruce. Mnozí si ani neuvědomují, jaké obrovské problémy si mohou tímto způsobit,“ varoval dopravní expert Miroslav Charouz. Motoristům radí při takovém setkání snížit rychlost, auta za sebou upozornit varovnými směrovkami a rozhodně nejednat zbrkle ani agresivně. (ber)