Letošní sklizeň fíků vypadá podle botanika Radomíra Němce nadějně. „Fíky perfektně přezimovaly. To je důležité pro letní sklizeň, která se zakládá již na podzim předchozího roku. Když totiž fíkovníky omrznou, obvykle sice obrazí, ale sklizně se dočkáme až na podzim. Podzimní sklizeň v našich podmínkách přichází až na konci října a záleží na počasí, ale rozhodně už nebývá tak vydatná jako srpnová,“ popsal Němec.
Fíkovníky lze podle něj na Znojemsku pěstovat venku. „V případě výrazných zimních mrazu je možné rostliny zakrýt netkanou textilií. Ale posledních několik zim to nebylo nutné. Fíky se dají pěstovat i ve větších květináčích v bytě nebo na balkoně,“ poradil botanik.
I když fíkovník sneste sucho, v době tvorby plodů ocení dostatek vody a přihnojování. „V případě pěstování v květináči doma bychom jim přes zimu měli snížit teplotu alespoň na patnáct stupňů. Snesou ale i teploty daleko nižší. Hodí se využít například nevytápěnou chodbu. Fíkovník je opadavá rostlina a potřebuje zimní klid. Při zimování výrazně omezíme zálivku,“ upozornil Němec.
Fíky mají široké využití v kuchyni. Dají se vařit, péct, grilovat nebo sušit, místo najdou ve slané i sladké kuchyni. Servírujeme je společně se sýry, v ovocných, ale i listových salátech. Skvělé je podle botanika fíkové čatní.
Fíky sklízejí také každoročně v Přibicích na Brněnsku. V exotické zahradě tam zkousí pěstovat více odrůd fíků Miroslav Effenberger. „Nejvíce osvědčený je klon Pálava. Máme vyzkoušené, že patří mezi top odrůdy. Dobré zkušenosti máme s odrůdou Brown Turkey a pak ještě odrůdou Franscesca. Ta vyniká tím, že má plody extra velké," zmínil při loňské nebývale úspěšné sklizni Efffenberger.
Jak na skvělé olivy
Olivovníky se stále častěji prosazují jako okrasné dřeviny na jižní Moravě. První olivy se objevují na stromcích po asi pěti letech. „Letos krásně plodí. Úrodu ale nesníme jen tak, aby byly využitelné v kuchyni, je třeba je macerovat v silně slaném nálevu, který se několikrát vyměňuje. Nakonec se může přidat šťáva z pomerančů. Kdo ochutná takovéto olivy, už obyčejné ze supermarketů nesní,“ podělil se Němec o návod, jak olivy připravit. A možná zachutnají i těm, kteří jinak olivy nemusejí.
Olivovníky jsou nenáročné na substrát, spokojí se směsí kypré zahradní zeminy a písku. Půda by měla vysychat, přehnaná zálivka spíš škodí. „Nesnáší silný mráz pod dvanáct stupňů, proto je vhodné rostliny zasadit v chráněných podmínkách ve vnitroblocích měst či na chráněných dvorcích u rodinných domů,“ poradil botanik.
Další subtropické druhy, kterým se na jihu Moravy a konkrétně na Znojemsku daří, jsou třeba bobkový list, kiwi nebo granátové jablko.