„Pro mě je hodně důležité seznámit se s metodami Vincenze Priessnitze a vaší technikou léčby. Vincenz Priessnitz je u nás známější než Sebastian Kneipp,“ prozradila budoucí fyzioterapeutka Alexandra Mora Zorrilla.

Třiadvacetiletá studentka se chce od jesenických odborníků naučit českým postupům rehabilitace, které jsou podle jejích slov hodně rozdílné oproti těm uplatňovaným v její zemi. „Tady vsázíte na střídání teplých a studených podnětů. V Mexiku jsou pacienti zvyklí na teplo. Léčbu studenou vodou by odmítli. Tady se pacient beze slov odevzdá do rukou terapeuta,“ přispěchala s vysvětlením její kolegyně Tania Hernandez Riviera.

I přesto dívky věří, že své nově nabyté zkušenosti budou moci doma uplatnit a na trhu práce díky svým dovednostem stoupnou v ceně. „Myslím, že když pacientům vše kolem léčby správně vysvětlíme, tak ji budou chtít vyzkoušet,“ usmála se Alexandra. Obě dívky vsázejí právě na věhlas Priessnitze. Doufají, že pokud nemocní budou vědět, že své zkušenosti nabyly v domovině proslulého lékaře, tak to budou chtít vyzkoušet.

O nové postupy fyzioterapie a o způsoby masáží se zajímá i sedmadvacetiletá budoucí lékařka Yzmili Ortiz Szlomé, která má své mladší kolegy na starosti. „Medicína není jen o lécích. Proto mě zejména zajímá, jak mohou pacientům pomoci například masáže,“ řekla budoucí lékařka, kterou udivila pestrou škála masáží a nejrůznějších uvolňovacích a relaxačních technik nabízených v jesenických lázních.

Právě živý zájem a vstřícnost mexických studentů si pochvalují jak pacienti, tak i vedoucí, kteří je mají na starosti. „Jsou velmi snaživí. Živě se zajímají, co děláme a chtějí se zdokonalovat. Ke klientům jsou velmi vstřícní, stále usměvaví a milí,“ pochválil své svěřence vedoucí fyzioterapeut Michal Kalina.

Trojici dívek doplňuje i Marci Adan Orgen Vargas. Sedmnáctiletý student gastronomie se v lázních školí v českém způsobu servírování, vedení a chodu restaurace. Pro mexické studenty je klasická česká kuchyně těžká, přesto si Marci chce s sebou odvézt pro něj exotické recepty. „Nevím, jak se ta jídla připravují, ale budu to zkoušet,“ řekl Marci. Problémy bude muset řešit zejména s ingrediencemi, protože v Mexiku není k sehnání pšeničná mouka a bez ní klasický knedlík nepřipraví.

Během svého pobytu si již mexičtí studenti našli svá oblíbená jídla. „Nejvíce nám chutnají zapečené těstoviny a knedlíky se zelím a vepřovým. I když je to na nás těžké jídlo,“ prozradili milovníci chilli.

Odborníci z Priessnitzových léčebných lázní nepředávají zkušenosti zahraničním studentům poprvé. Mexiko má ale v Jeseníku premiéru. „Je to zásluha konzula Tichavského, který šíří jméno Priessnitze a Jeseníku v Mexiku. My tuto aktivitu vítáme, protože se i v takto vzdálené zemi dozví, co umíme, v čem jsme dobří a budou jméno Vincenze Priessnitze šířit dále, protože si to tato osobnost zaslouží,“ řekla obchodní ředitelka lázní Lada Malíková. (dk)