Slíbil i účast člena pražské ČSSD Karla Březiny, který byl navržen na funkci radního. Schůzku, svolanou do Svobodovy pracovny v pražské vinohradské nemocnici, ale zástupci petičního výboru „Listopadové výzvy pražským zastupitelům“ odmítli s tím, že Svoboda ani Březina nejsou relevantní partneři k diskusi. Svobodu vyzvali, aby se vzdal kandidatury na primátorskou funkci. Požádali také o možnost oslovit pražské zastupitele před ustavujícím jednáním zastupitelstva.

Důvodem k nabídce schůzky byla podle Svobodova mluvčího Marka Hanče obava z toho, že „autoři petice spíše vyjadřují osobní frustrace z politiky než snahu po změně stylu pražské politiky“. Listopadovou výzvu už na internetu podepsalo přes 20.000 lidí. Dokument varuje před tím, že pražská koalice občanských a sociálních demokratů „naznačuje pokračování dosavadních způsobů vládnutí“, což prý je v rozporu s touhou po změně, kterou občané vyjádřili v komunálních volbách.

Společné priority

Svoboda podle Hanče už minulý týden upozornil autory petice na to, že se patrně snaží docílit záležitosti, které on sám veřejně prosazuje a jsou navíc obsaženy v koaliční dohodě, proti které je petice namířena. „Smlouva o koaliční spolupráci jasně stanoví priority budoucí regionální vlády, která budou závazným programem rady hlavního města,“ upozornil Hanč.

Zástupce petičního výboru Marek Jehlička dnes poznamenal, že pro signatáře jsou Svoboda s Březinou především symboly koalice svých stran, které podle průzkumu SANEP nevěří přes 77 procent občanů.

„Koalice, která nemá důvěru lidí, nemá ani smysl. Proto vás žádáme, abyste vzal tyto okolnosti v úvahu a na jejich základě rezignoval na kandidaturu primátora Prahy a vyzval zastupitele ODS k tomu, aby pro koalici nezvedli ruku. K nepodpoře koalice samozřejmě tímto vyzýváme i zastupitele ČSSD,“ napsali Svobodovi autoři petice.

Člověkem s mandátem pro jednání za ČSSD je navíc podle Jehličky její pražský volební lídr Jiří Dientsbier ml. Ten byl ovšem proti uzavření koalice s ODS a byl z jednání o povolebním uspořádání na radnici stažen.

„Dialog samozřejmě vést chceme. Naše výzva je však určená všem pražským zastupitelům, nikoli pouze dvěma z nich. Proto jsme pana Svobodu požádali, aby nám umožnil raději promluvit k plénu před ustavujícím jednáním zastupitelstva,“ napsal v tiskové zprávě další z autorů výzvy, filozof Václav Němec.