S bedničkou plnou vitamínů odchází domů jeden z místních Petr Ševčík. „S přítelkyní podobné trhy navštěvujeme docela často i v okolí. Rádi ochutnáváme něco exotického. Oba sportujeme a čerstvé ovoce je osvěžující. Bez něj si náš jídelníček nedokážeme představit,“ říká na odchodu z trhů muž.

To že, za je exotické ovoce drahé, mu nevadí. „Rád si připlatím za kvalitu. Ta chuť se vůbec nedá srovnat s tím, co se prodává v supermarketech. Třeba manga odsud z trhu jsou chuťově úplně někde jinde,“ dodává Ševčík.

Podle Tomáše Zdařila, který v sobotu prodává ovoce z potravinového projektu Virunga, rostly exotické plody ještě začátkem tohoto týdne na stromech. A svítilo na ně tropické slunce.

„Pak se sklidily a letecky putovaly do Prahy. Takže na stánku ho máme maximálně čerstvé. Žádná chemie nebo konzervanty. Africké trhy se konají souběžně na několika místech u nás v republice i na Slovensku. Na místa se vracíme podle zájmu zákazníků nárazově. Záleží také jaká je zrovna sklizeň. Ovoce je sice dražší, ale zájem lidí o něj je velký,“ vysvětluje Zdařil.

Bez chemie a sladidel 

A hned ukazuje například exotické tamarillo, které je podle něj vynikající na kocovinu a bolest hlavy. O dalších stolů si zákazníci vybírají z pestré nabídky sušeného ovoce. To se suší na tropickém slunci na lávových kamenech. Opět bez chemie a sladidel. Přibližně z deseti kilogramů čerstvého ovoce vznikne kilogram sušené pochoutky.

Neodolali jí například Eliška Pitronová s přítelem Janem Lorenzem ze Slavkova u Brna. „Koupili jsme si sušené banány, ananas a durian. Jsme zvědaví, jak budou chutnat,“ usmívá se dívka. Část nákupu věnuje pár jako dárek.

Příchozí si v sobotu na náměstí kupují také koření, čaje nebo voňavé oleje.