„Nabízíme kulturu, která na Jesenicku dosud chyběla. Přivážíme zážitky, za kterými by lidé museli jezdit do velkých měst. Ať už to jsou koncerty laděné do swingu, taneční večery, dobové akce nebo třeba klubová scéna,“ říká produkční Tančírny Zdeňka Morávková.

V Račím údolí tak vystoupila kapela Melody Makers Ondřeje Havelky či držitel hudebních cen Anděl kapela Ponk. Pro děti se zde konal Den architektury, mezi seniory nebo rodinami jsou zase populární nedělní odpolední čaje.

„Uplynulá sezona byla hodně intenzivní, mívali jsme dvě nebo tři akce týdně různých žánrů. Hodně jsme experimentovali, od klasické hudby po alternativu,“ shrnula produkční.

Firma Atex má v Jeseníku šicí dílnu i dílnu, kde se švy lepí. Nově zde otevřela také obchod.
Čeští olympionici budou závodit v oblečení z Jeseníku

Svým nezaměnitelným vzhledem a krásnou okolní přírodou láká dřevěná stavba milovníky kulturních zážitků z celého Česka.

„Najdou se i lidé, kteří s ohledem na program Tančírny plánují dovolenou,“ říká Zdeňka Morávková.

Na brněnských či pražských hipsterech publikum zdejších akcí nestojí. Stále přibývá lidí z Jesenicka, kteří si do Račího údolí nacházejí cestu.

Přispět můžete i vy

K zajímavému programu Tančírny může do konce prosince přispět kdokoli. A to pokud se zapojí do dárcovské výzvy Nadace Via.

„Sbírka by měla pomoci tomu, aby Tančírna žila i v dalším roce. Peníze by nám pomohly přivézt výjimečné umělce,“ objasňuje Zdeňka Morávková.

Ráda by v létě uspořádala velkou narozeninovou oslavu Tančírny ve stylu třicátých let.

Závod Hard v Jeseníku.
Lidem z Hardu nepřišlo odstupné ani poslední výplata

„Chtěli bychom pozvat swingovou kapelu, uspořádat dobovou módní přehlídku, pozvat historická auta. Celý program by vyvrcholil večerním koncertem a tancovačkou,“ dodala.

Tančírna v secesním stylu vznikla v Račím údolí začátkem 20. století. Stavbu v dezolátním stavu zachránili před několika lety nadšenci a obec Bernartice, která se jí ujala. Nechala ji zrekonstruovat a od roku 2015 opět slouží veřejnosti.