O návrhu dohody mezi hlavním městem, pražským dopravním podnikem (DPP), obchodním centrem DBK a Českou spořitelnou s odkazem na agenturu ČTK informoval web Pražský patriot. 

„Je to výsledek mnoha měsíců jednání, kdy jsme dospěli k mnoha ústupkům a konsensu smluvních stran. Výsledkem bude konečně normální způsob údržby, správy a oprav cele dotčené lokality," řekl radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09/Spojené síly pro Prahu) s tím, že dosažení dohody se všemi zainteresovanými stranami bylo náročné.

Uzavření průchodu pasáže Budějovická.
Oprava terasy na Budějovické navzdory slibům nezačne ani letos. Zdržuje stánkař

Magistrát chtěl by tak nakonec mohl začít s opravou terasy na Budějovické ještě letos. Podle posledních zpráv z července totiž projekt blokoval jeden ze stánkařů v pasáži. Teď je potřeba, aby dokument co nejdříve schválila městská rada, poté by se měla dohoda podepsat.

Termín je 30. srpna 2020

„Následovat bude soutěž na zhotovitele rekonstrukce, který bude mít smluvní povinnost opravu stihnout do termínu uvedeném v dohodě, tedy do 30. srpna příštího roku," uvedl Pražský patriot.

Uzavření průchodu pasáže Budějovická.
Doteď docházelo jen k hádkám. Praha opraví terasu u metra Budějovická

Smluvní strany by měly respektovat majetkové vztahy a nenapadat je u soudu. Vlastníkem terasy bude magistrát, který se podle textu zaváže ji udržovat a bezplatně zpřístupnit. Problémem v minulosti totiž bylo, že historicky chátrající objekt nikomu nepatřil - až v roce 2013 úřednici z Prahy 4 rozhodli, že patří městu. Od té doby se nepovedlo realizovat žádný z několika projektů na opravu terasy.

Praha nakonec nechala loni na konci ledna pasáž u jižního výstupu z metra uzavřít krátce poté, co byl ve stanici Budějovická uzavřen jeden z výstupů. To se však nelíbilo DBK a proti byla i městská část. Předchozí vedení magistrátu v čele s hnutím ANO a ČSSD chtělo stavbu raději zbourat, až se náhle po deseti měsících - v období před komunálními volbami - inkriminovaný vestibul znovu otevřel. Terasu vedení metropole nechalo podepřít vzpěrami, které jsou na místě dosud.

Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) otevřel jižní vestibul stanice metra Budějovická na lince C.
Komedie, před volbami jde všechno. Otevřel se vestibul metra na Budějovické