Předchozí
1 z 2
Další

Zdejší Oktobeerfest roztočí kohouty výčepů 11. a 12. října, a návštěvníci akce u obchodního centra Forum Nová Karolina se mohou těšit nejen na největší pivní nabídku i s lákavými speciály, ale rovněž na atraktivní hudební a doprovodný program. Jaké jsou tedy novinky šestého ročníku této akce? To nám za organizátory prozradil Tomáš Lučan, marketingový manažer obchodního centra Forum Nová Karolina.

Jak vlastně vznikl nápad pořádat v Ostravě pivní slavnosti Oktobeerfest a jak vzpomínáte na první ročník před šesti lety?
Ten nápad vznikl úplně jednoduše. Potřebovali jsme se jako obchodní centrum dostat blíž k lidem a přemýšleli jsme o akci, která by se chytla a stala se z ní tradice. První ročník byly spíš takové malé pivní slavnosti, ale s dnešní podobou akce to ještě nemělo nic společného.

Pivnice U Rady, červen 2019 v Ostravě.
Kauza zkaženého masa U Rady. Co bude s restaurací v centru města?

A ujalo se to tedy hned tím prvním ročníkem, nebo byly začátky složité?
Tehdy tady takových pivních akcí moc nebylo, takže ano – hned první ročník měl dobrý ohlas mezi lidmi. Takže jsme ten koncept rozvíjeli dál. Ptali jsme se lidí, co by chtěli zlepšit, sbírali jsme zkušenosti na jiných pivních festivalech. No a postupem času se za těch šest let vytvořil z našeho Oktobeerfestu největší pivní festival na Moravě, a asi jeden z největších v republice.

Každý rok přinášíte nějaké novinky nejen v hudebním programu a v nabídce piv, ale i v samotné organizaci areálu. Co nás tedy v tomto směru čeká letos?
Je to pravda, každý rok jsme na té akci něco změnili, posunuli dopředu. Ale první čtyři roky to pořád byla spíš taková akce u Karoliny, která měla za cíl ukázat lidem, že nejsme jen obchoďák, ale že pro veřejnost i něco děláme. Proto to bylo zdarma. Ale jak rostly požadavky od lidí, vše se stále vylepšovalo, rostly bezpečnostní nároky, tak už jsme nebyli schopni to celé ufinancovat sami. Proto jsme loni zavedli vstupné, abychom dokázali vyhovět rostoucím nárokům návštěvníků. Areál jsme oplotili, zvýšili komfort, aby bylo více míst k sezení i toalet, abychom měli doprovodný program i pro děti, přivezli jsme zajímavější kapely a rozšířili jsme nabídku piv. Ale tím jsme neskončili, takže letos ty změny budou jednoznačně největší za celou dobu.

Sídliště v Ostravě-Jihu.
Sídliště v Ostravě-Jihu: „bordeláři“ dostávají vyúčtování za úklid

To znamená, že náklady na celou akci vyrostly tak vysoko, že už by to bez vstupného nešlo uspořádat?
Spousta lidí si myslí, že jsme zavedli vstupné, protože na té akci chceme vydělávat. Málokdo si ale uvědomuje, jaké jsou reálné náklady na takový festival. Ty jsou skutečně obrovské, a ačkoliv už něco málo vybereme ze vstupného, musíme jako obchodní centrum nadále dotovat Oktobeerfest částkou v řádu několika milionů korun z našich vlastních rozpočtů. Takže to skutečně stále děláme především jako naše poděkování všem, kteří k nám rádi chodí.

Teď už nám ale prozraďte, na jaké novinky se můžeme letos těšit?
Když začnu od těch vstupenek, tak jsme zavedli i možnost koupit si VIP lístek za 999 korun na oba dny, za který návštěvník získá vstup do speciální zóny. Tam bude možnost neomezené konzumace různých druhů piv, bude tam bar s míchanými drinky, komfortní toalety, ale hlavně vidím největší benefit v tom, že hosté VIP zóny budou mít nejlepší a pohodlný výhled na program na hlavní scéně.

K jakým změnám dojde v upořádání areálu pivních slavností?
Loni jsme měli vyprodáno, spousta lidí už se na akci nedostalo, tak jsme se potřebovali rozšířit. Proto jsme zónu s kolotoči posunuli blíž k Trojhalí a hlavní pódium jsme přesunuli a otočili tak, že nám vznikl ještě větší prostor před ním. Druhá hlavní změna je, že jsme se dohodli se sousedním Trojhalím a uděláme v něm jednak zónu pro rodiny s dětmi, ale především tam vznikne takzvané Beerhalí.

O co půjde?
Bude to něco jako bavorská pivnice udělaná přesně tak, jak vypadají hlavní stany na mnichovském Oktoberfestu. Přeneseme trochu té atmosféry nejslavnějšího svátku piva na světě k nám do Ostravy. Bude se tam čepovat do skla, do tupláků, bude tam doprovodný program, asi dva tisíce míst k sezení, speciální gastro zóna a další věci. Tím jsme zároveň vyslyšeli i přání těch návštěvníků, kteří chtěli, ať čepujeme pivo i do skla, což ve venkovním areálu nešlo.

V Beerhalí tedy bude pivo dokonce i do tupláků, ale jak to bude s kelímky ve venkovní části akce?
Loni jsme zkusili mít své kelímky, ale ještě byly nevratné z měkkého plastu, i když byly recyklovatelné. Letos jsme se už rozhodli zainvestovat do takzvaných NickNacků, protože v tomto jsme byli pozadu. Lidé je z jiných festivalů už znají, tak věřím, že budou spokojeni, že už se do nich bude čepovat pivo i u nás.

Muž odmítl, že by dětem prodal alkohol.
Dívka se zpila do němoty, prodejce stojí před soudem

Jaký bude letošní hudební program?
Jako v předchozích letech budeme začínat s programem zhruba v jedenáct hodin dopoledne a končit v deset večer. Ti, kdo budou chtít pokračovat dál, se ale budou moci přesunout do Trojhalí, které se nemusí řídit protihlukovou vyhláškou určenou pro venkovní akce. Kapely vybíráme tak, ať přinášíme to, co se k takové akci hodí, a zároveň ať nejde jen o hudebníky, které už lidé viděli přes léto na několika jiných festivalech. Takže na Oktobeerfestu vystoupí například Lenny, Rybičky 48 nebo Iné Kafe. Hlavním tahákem pak bude skupina Boney M.

Proč právě tato německá formace, která zažívala největší slávu před více než třiceti lety?
Vsadili jsme na tuto kartu, protože si myslím, že Boney M je evergreen, který znají všichni, a že se na takovouto akci tato hudba hodí. Hledali jsme prostě něco, čím se od jiných festivalů odlišíme, a doufám, že tento náš výběr návštěvníci akce ocení.

O novinkách jsme si řekli už hodně, ale ještě jsme se nedotkli toho nejdůležitějšího. Piva. Jaké bude letos pivní menu?
Letošní ročník bude nejpestřejší, co se týká nabídky piva. Momentálně jsme na počtu čtyřiceti minipivovarů a s nimi na akci bude Plzeňský Prazdroj s celou svou nabídkou včetně Plzně a Radegastu. A snad už můžu prozradit, že budeme mít jednu pecku – přivezeme pivo Weihenstephan Festbier vařené přímo pro mnichovský Oktoberfest, které v České republice nikde jinde nebude. A poprvé budeme mít i další německé značky piva. Vnímáme to tak, že chceme mít nabídku piva co nejkvalitnější, proto všechny minipivovary na naši akci vybíráme podle toho, ať takto velkou akci zvládnou. Na čepu by letos mělo být kolem 130 různých druhů piv a pivních speciálů, což u nás nemá na podobných akcích obdoby!

Závěrem se ještě zeptám, jaké další akce Forum Nová Karolina do konce roku chystá?
Připravujeme jeden projekt, který tady v regionu ještě nebyl. Půjde o interaktivní výstavu pro školy a školky, i pro rodiny s dětmi. Akce se bude jmenovat Moje tělo, a bude to naučná výstava, která přiblíží zábavnou formou dětem a dospívajícím, jak lidské tělo funguje.

A co nějaké nové obchody a značky ve vašem obchodním centru?
Musím říct, že se Karolině na ostravském trhu daří velice dobře a neustále nám roste návštěvnost. Teď v létě od června do srpna jsme měli další nárůsty počtu zákazníků o více než deset procent. A díky tomu se nám daří Karolinu zaplňovat novými obchody, takže teď jsme se nově domluvili se dvěma značkami, které jinde v Ostravě nejsou. A to jsou Mango a Geox.

Vanessa Mae
Populární houslistka Vanessa-Mae vystoupí v Ostravě. Chce prezidentské apartmá
Bubeníka kapely Carnal Diafragma v Ostravě zřejmě nesrazilo auto