Tři samice šimpanzů rozšířily populaci těchto afrických lidoopů v královédvorské zoologické zahradě na dvojnásobek. Pod Krkonoše přijely z Maďarska. Lidé je budou moci vídat ve výběhu se stávajícími třemi dvorskými šimpanzi.

„Dostali jsme doporučení na dvě nové samice, sestry Chispi a M, z maďarské Zoo Veszprém, které jsou v reprodukce schopném věku. S chovem šimpanzů do budoucna počítáme, proto jsme nabídku bez váhání přijali," řekl kurátor primátů Michal Podhrázský.

Společně se sestrami do Dvora Králové přijela také třetí členka maďarské tlupy. „Tamní skupinu tvořily samice tři, včetně více než padesátileté Susi. Po jednání s maďarskou zoo jsme převzali všechna zvířata. Chtěli jsme předejít roztržení skupiny, které by mohlo být pro samice stresující," doplňuje Michal Podhrázský.

Samice se jmény Chispi a M se narodily ve španělské Valencii. Nejstarší Susi pochází z přírody a je zasloužilou matkou. Odchovala už pět mláďat.

„Přestože transporty lidoopů bývají náročné, převoz šimpanzů proběhl bez komplikací. Zvířata jsme napřed uspali, abychom je mohli bezpečně naložit do přepravních beden," popsal specialista na převozy zvířat z dvorské zahrady Zdeněk Bárta. „K převozu jsme přistoupili, jakmile samice nabraly vědomí. Samozřejmostí byly pravidelné zastávky, během kterých jsme kontrolovali jejich zdravotní stav," dodal Bárta. Samice na cestě doprovázela i ošetřovatelka z maďarské zoo.

V expozicích dvorského Pavilonu goril mohou návštěvníci už nyní vidět dohromady šest šimpanzů, pět samic a jednoho samce. Stávající a nová tlupa obývají zatím oddělené expozice. Během následujících týdnů obě skupiny ošetřovatelé spojí. Do budoucna v zoo počítají s rozmnožováním zvířat.