Družstvo a opoziční Sdružení Mostečané Mostu, které je s Krušnohorem personálně propojené, přitom byznys s chudobou pranýřují. Oba subjekty se od nařčení distancovaly a označily ho za součást volební kampaně. Vedení města chce, aby se případem zabývala policie.

„Máme důkazy o tom, že byty získávají od družstva obchodníci s chudobou,“ informoval primátor Jan Paparega. Radnice se odvolala na smlouvu, která zajistila byt firmě, jejíž společník v Mostě vlastní na 120 bytů, většinou pronajímaných lidem na dávkách. Podle náměstkyně Markéty Staré navíc přicházejí na sociálku zoufalí nájemníci, že Krušnohor chce prodat jejich domácnosti cizím kupcům.

Billboard sdružení Mostečané Mostu
Sdružení v Mostě chce byty pro lůzu. Kdo určí, kdo je spodina? Prý selský rozum

Politici vidí problém v privatizaci, při které Krušnohor odkoupil tisíce městských bytů. Ty, které v minulosti neprodal a bydlí se v nich, opět nabízí. Mohou si je koupit nájemníci, ale pokud to odmítnou, byt získá jiný investor, který ho převezme i s obyvateli.

Podle radnice je však kupní cena příliš nízká, 80 tisíc až 150 tisíc korun, zatímco na běžném trhu je i několikrát vyšší. V dopise družstvu primátor uvedl, že Krušnohor nájemníky „přeprodává“ spekulantům, kteří jim obratem zvyšují nájem. „Náš stát pak rozdíl doplácí ze sociálních dávek, což platíme všichni z našich daní,“ řekl Paparega.

Třetina až polovina tržní hodnoty

„Prodáváme 250 obsazených bytů za cenu, jež je přijatelná pro kupující nájemníky, ale družstvo na tom neprodělává,“ reagoval mluvčí Krušnohoru Petr Prokeš. Nájemníci podle něj mají šest měsíců na to, aby se rozhodli.

Cena bytů se podle mluvčího pohybuje mezi třetinou až polovinou tržní hodnoty, aby si je nájemníci mohli koupit. Pokud to neudělají, nabízí družstvo byty organizacím, s nimiž dlouhodobě spolupracuje. „Máme v nich záruku, že nájemníky v bytech nechají bydlet, nezvednou jim nájemné o nesmyslnou částku a v případě odchodu nájemníka nenastěhují do bytů problémové lidi,“ sdělil mluvčí Krušnohoru.

Někdejší velice populární chlapecká skupina Lunetic začne podzimní turné 20 let v litvínovské Citadele.
Lunetic začne turné v Litvínově. Mámě zpívají už dvacet let

Podle něj družstvo zatím prodalo osm desítek bytů, většinou nájemníkům, a cizí kupci převzali 16 bytů. „Nemohli jsme způsobit problémy s nepřizpůsobivými ve městě, protože jsme tyto byty třetím osobám prodali až v posledním půlroce,“ dodal Prokeš.

V pondělí 17. září vedení města oznámilo, že dá podnět policii, aby postup družstva Krušnohor při prodeji bytů prověřila. „Nemáme žádné oznámení, které by se týkalo privatizace bytů,“ sdělila ve středu mluvčí mostecké policie Ludmila Světláková.

Radnice chce, aby se sešlo shromáždění delegátů, nejvyšší orgán družstva, a prodej bytů zastavilo. Jen tak se podle primátora zabrání dalšímu přílivu sociálně slabých do Mostu. Ten hodlá zbylé byty od družstva koupit.

Požár haly na skládce Celio u Litvínova
FOTO: Na skládce Celio opět hořelo, lidé měli omezit větrání