Po poledni hoří na dvou místech, konkrétně u Humpolce u Hněvkovic a na Jihlavsku u Kozlova. V obou případech jde podle hasičů o dohašení požárů z předešlého dne. Požár se totiž často šíří pod zemí kořenovým systémem a objevuje se tak na povrchu na různých místech. Tyto požáry znamenají riziko a hasiči tyto ohniska cíleně hledají, plochu kontrolují a cíleně prolévají.

U Vilémovic i Kletečné

Po desáté hodině dopoledne dohašovali hasiči ohniska po požáru u Vilémovic nedaleko Světlé nad Sázavou, kde hořel lesní porost. A také u Kletečné u Humpolce.

Hašení požáru u Ždánic na Havlíčkobrodsku
VIDEO: To Vysočina nepamatuje: 112 požárů, hořelo téměř v celém kraji

Hned ráno po sedmé hodině hasiči z Pelhřimova zasahovali u obce Dehtáře místní části Onšovice, kde opět hořela suchá tráva. Podle hasičů se jednalo o dohašení ohnisek po pondělním požáru.

Pokuta až 25 tisíc hrozí všem, kdo způsobí požár v době zákazu

Nejpostiženější. Takový byl Kraj Vysočina v pondělí 6. dubna při pohledu na mapu požárů v celé České republice. Sucho a prudký vítr v kombinaci s pálením v přírodě vykonaly své. „Nepamatuji podobnou situaci. Hořely porosty na 116 místech. Byl to naprostý extrém v době, kdy máme úkoly spojené s pandemií nového koronaviru. Pokud zjistíme, že někdo způsobil požár, protože pálil, co nemá a kde nemá v době, kdy je to zakázané, nekompromisně ho čeká pokuta až 25 tisíc korun,“ zdůraznila mluvčí hasičů na Vysočině Petra Musilová.

V Batelově hořel v noci rodinný dům a chata.
FOTO: Založil požáry někdo úmyslně? V Batelově hořel v noci rodinný dům a chata

Zákaz pálení ve volné přírodě vydal 6. dubna odpoledne hejtman Vysočiny Jiří Běhounek na základě žádosti ředitele Hasičského záchranného sboru Kraje Vysočina Jiřího Němce.

„Asi největší požářiště byla u Podmok na Havlíčkobrodsku a u Jamného na Jihlavsku. Tam dokonce asistovala při hašení letecká služba,“ popsala Musilová.

Jako 35 fotbalových hřišť

U Jamného chytl při pálení klestí les a hrabanka na ploše 25 hektarů kolem druhé hodiny odpoledne. Situace byla tak vážná, že na místo muselo vyjet deset hasičských jednotek, hektolitry k zemi posílalo i zmíněné letadlo. A hašení pokračovalo ještě druhý den ráno. Pro lepší představu – shořelo území velké jako pět a půl Václavských náměstí v Praze. A pokud bychom chtěli plochu přepočítat na fotbalová hřiště – třeba konkrétně Slavie v pražských Vršovicích, které má 0,71 hektaru, pak by se jich na spáleniště vešlo pětatřicet.

Požár lesa u Roučkovic.
FOTO: Lesní požár u Roučkovic na Pelhřimovsku se hasičům podařilo zlikvidovat

V současnosti mají lidé v Kraji Vysočina až do odvolání zákaz ve volné krajině, u lesa, tam kde je suchá tráva či poblíž skladišť zemědělských výpěstků rozdělávat ohně a odhazovat předměty, jež hoří či doutnají. Nesmí se tam kouřit, odpalovat pyrotechniku, pouštět lampiony s přáním, nosit pochodně. Taky tam mají lidé zakázáno čerpat z hasičských nádrží či studen určených k hašení vodu na jiné účely. A rovněž se nesmí jezdit motorovými vozidly ve volné přírodě mimo silnice či určené cesty. Toto poslední nařízení se nevztahuje na vozidla, určená na práce v lesích, na poli či na cestu k chatě či k chalupě.